Budućnost energije – skladištenje

Komentari: 0

Svetska potražnja za energijom eksponencijalno raste dok puteva za ispunjenje potražnje ima mnogo. Konstantno, i prilično brzo, svet menja svoje primarne izvore energije.

Dok prelazimo sa fosilnih goriva kao što su nafta i ugalj, preko prirodnih gasova i nuklearne energije, do obnovljivih izvora, zavisno od brzine vremenskog uticaja, postoji sve veća potreba za prevazilaženjem praznina koje se javljaju kada su snabdevanje i potražnja za energijom neuravnoteženi.

U skladu sa očekivanjem povećanja potrošnje energije za trećinu do 2035. godine, susrećemo se sa izazovom usklađivanja ponude sa potražnjom, uzimajući u obzir najbolje tehnologije koje imamo u proizvodnji, distribuciji i efikasnosti u potrošnji.

Rešenja koja nam trebaju, postoje danas, a tu je, takođe, i ogroman potencijal za implementaciju energetski efikasnih tehnologija: 63% potencijalne uštede energije se nalazi u industriji i zgradama, a 90% zgrada u EU nije renovirano u pogledu energetske efikasnosti. Istovremeno, dokumentovano je da se BDP povećava za 1% godišnje kao direktan rezultat uvođenja mera za energetsku efikasnost.

Hibridna rešenja donose fleksibilnost koja nam je potrebna

Hibridizacija u obliku skladištenja energije je jedna od najnovijih vodećih tehnologija koja brzo postaje mega trend. Skladištenje energije nam nudi fleksibilne načine za zadovoljavanje ponude i potražnje, premošćavajući jaz između proizvodnje i potrošnje, smanjenjujući vršna opterećenja i prekoračenja.

Korišćenjem dostupnih tehnologija i usluga, kupci budućeg energetskog sistema će proizvoditi, čuvati, trošiti i prodavati električnu energiju.

Proizvoditi, trošiti, skladištiti i prodavati

Za korisnike u energetskom sistemu budućnosti, skladištenje energije odgovara nepredvidljivim izazovima kao što su vremenski uslovi (u odnosu na obnovljive izvore energije) i potrebe industrijskih kupaca (s inherentnim promenama u zahtevima). Ovde se upravo pojavljuje hibridizacija. 

Hibridizacija na prvi pogled

Jednostavna i široka definicija hibridizacije je svaki sistem sa dva ili više izvora energije, koji zajedničkim delovanjem nastoje ostvarenju rezultata. Možda je najprepoznatljiviji oblik hibridizacije danas hibridno vozilo gde se konvencionalni sistem pogonskog motora sa unutrašnjim sagorevanjem kombinuje sa električnim pogonskim sistemom kako bi se stvorio „hibridni“ pogonski sistem.

Prednosti hibridizacije, u ovom slučaju, su ušteda goriva, poboljšanja performansi i smanjenje emisije.

Hibridna rešenja se prvenstveno primenjuju iz bar jednog od sledećih razloga, a s ciljem:

- smanjenja ili odlaganja kapitalnih izdataka;

- izbegavanja prekomernog dimenzionisanja sistema;

- odlaganja investicije u infrastrukturu;

- pomoći lokalnoj proizvodnji energije;

- sprečavanja energetske nestabilnosti;

- pomoći pri uključivanju obnovljivih izvora u mrežnu infrastrukturu – u situacijama preopterećenja, hibridni sistem može usmeriti energiju prema skladištu. Kada su nivoi potražnje visoki, može se pristupiti medijumu za skladištenje kako bi se obezbedio dodatni izvor energije;

- smanjenja operativnih troškova;

- poboljšanja efikasnosti sistema;

- smanjenja vremena zastoja sistema povećanjem robusnosti u slučaju problema sa kvalitetom energije;

- povećanja dostupnosti sistema.

Hibridni sistemi mogu povećati efikasnost sistema i izbeći prekid električne energije uzrokovane problemom kvaliteta mreže.

U nastavku se nalaze ilustracije pojedinih sistemskih rešenja. (Veličina i izgled svakog hibridnog sistema varira u zavisnosti od aplikacija.)

Ključna prednost skladištenja energije 

Očekuje se da će hibridizacija sistema nastaviti značajno da se širi u različitim industrijama i sektorima na kopnu i moru, posebno zbog smanjenja akumulatora i povećanja gustine energije. 

Danfoss Drives može pružiti pomoć u pogledu uvođenja sistema za skladištenje energije u sistem, ukoliko odlučite da implementirate hibridizaciju u vaše aplikacije.

Mi pružamo ličnu podršku i druge resurse, kako bismo vam pomogli da steknete uvid u prednost hibridizacije gde je to relevantno u vašim aplikacijama. 

Na primer, pozvani ste da prisustvujete našim vebinarima.

Danfoss Drives rešenja za skladištenje energije 

Skladištenje energije se često opisuje kao ključni faktor za integraciju obnovljive energije u proizvodnji električne energije.

Danfoss proširuje obim skladištenja energije i razvija rešenja koja se takođe fokusiraju na optimizaciju potrošnje energije. Pomoću opreme i celokupnih procesa, sa sistemima za skladištenje energije je moguće značajno poboljšati kvalitet energije, kao i performanse i ukupnu efikasnost.

Energetski sistemi budućnosti obezbediće dodatna unapređenja mreže i uključiti mnoge korisničke tehnologije. Danfoss Drives nudi proizvode, inženjering i testiranje rešenja za skladištenje energije u različitim aplikacijama hibridizacije.

Na primer, izgladiti vršno opterećenje, sposobnost crnog starta, rezervna energija i premošćenje kratkotrajnog gubitka napajanja u različitim industrijama:

Integracija obnovljivih izvora energije

• Predviđanje proizvodnje energije

• Izglađenje vršnog opterećenja

• Premošćenje kratkotrajnog gubitka napajanja

Stabilnost mreže – pomoćni servisi

• Regulacija frekvencije/inercija emulacije

• Upravljanje rezervnim napajanjem

• Mogućnost preopterećenja/pojačanje

• Brzo pokretanje/reagovanje

Mreže

• Kompenzacija vršne snage na nivou podsistema

• Rezervna snaga u kritičnim situacijama

Efikasnost

• Optimizacija proizvodnje električne energije u kooperaciji sa dizel i generatorima na prirodni gas

• Optimizacija potrošnje u brodskim aplikacijama

• Čista energija u lukama

Ekologija

• Čista energija u lukama

• Premošćenje i integracija napajanja iz obnovljivih izvora

Dostupnost električne energije

• Neprekidno napajanje za telekomunikacione uređaje, aerodrome i bolnice

Izgradnja i rudarstvo

• Lokalna proizvodnja energije, tipično dizel generatorima, i optimizacija rada sa baterijama 

• Hibridizacija mašina

Ukoliko želite da iskoristite prednosti hibridizacije, Danfoss Drives će pomoći u integraciji skladišta energije u Vaš sistem.

Za više informacija, kontaktirajte: dejan.kojic@danfoss.com

Više o ovoj temi, pogledajte OVDE


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti