Blokčejn tehnologije – šansa za saradnju kompanija Srbije, UAE i Indije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Blokčejn (blockchain) video samit Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biće održan u oktobru sa ciljem povezivanja i unapređenja saradnje firmi u inovativnim i brzorastućim tehnologijama.

Skup, na kome će učestvovati veliki broj predstavnika kompanija i eksperata iz naše zemlje, UAE i Indije, biće organizovan uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Dubaija, najavio je Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS u UAE.

„Izuzetno je priznanje da partneri iz Privredne komore Dubaija prepoznaju nameru Srbije da se pozicionira kao lider u razvoju blokčejn tehnologije u regionu i Evropi.

Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od najinovativnijih ekonomija sveta, sa izuzetno širokim spektrom primene blokčejn tehnologija u raznim sferama života i poslovanja.

Uz uključivanje Indije, kao jednog od globalnih lidera u domenu IT industrije, ovaj virtuelni samit otvoriće priliku za poslovno povezivanje kompanija Srbije, UAE i Indije“, rekao je Selaković.

Ističe da je, u novoj poslovnoj realnosti, stvaranje mogućnosti za razvoj inovativnih rešenja i unapređenje poslovanja prioritet Kancelarija PKS u UAE.

Blokčejn tehnologija jedna je od najmlađih grana IT industrije. Prva asocijacija kod većine, pri pomenu blokčejn tehnologije, je trgovina kripto valutama.

Međutim, blokčejn u ovom trenutku ima primenu svuda gde se nalazi bilo koja vrsta transakcija, a služi i kao alat za praćenje robe.

U Srbiji danas postoji preko 20 kompanija koje su specijalizovane u razvoju blokčejna, dok sve veći broj firmi u svojoj ponudu klijentima nude i blokčejn, objasnio je Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.

Vlada Srbije je prepoznala blokčejn tehnologiju kao najbrže rastuću granu IT sektora u Srbiji i novom regulativom biće omogućen dodatni podsticaj investiranju u blokčejn kompanije, što će doprineti njihovom razvoju i konkurentnosti na svetskom tržištu, ocenio je Stojanović.

Podseća da je u okviru Udruženja formirana Blokčejn sekcija sa ciljem razvoja aktivnosti na unapređenju primene ove tehnologije u različitim oblastima u Srbiji.

Blokčejn sekcija PKS je aktivno uključena i u aktivnosti Radne grupe Vlade Srbije koja koja se bavi izradom nacrta kriptoimovinskog regulatornog okvira u Republici Srbiji.

Izvor: PKS
 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti