Biougalj - Energent proizveden od ljudskog otpada

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Postrojenje vredno 28 miliona austrijskih dolara (oko 20 mil USD), koje bi trebalo da ljudski otpad pretvara u đubrivo i energent nazvan biougalj otvoreno je u Australiji u gradu Logan, u državi Kvinslend.

Po procenama gradskog saveta ovo postrojenje bi trebalo da smanji emisije ugljenika za otprilike 6.000 metričkih tona godišnje.

U Australiji je otvorena fabrika koja pretvara ljudski otpad u đubrivo i i energent nazvan biougalj. Učesnici i finansijeri uključeni u projekat nadaju se da će to smanjiti emisiju ugljenika i uštedeti novac.

Smešteno u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u gradu Logan u Kvinslendu, ovo postrojenje za gasifikaciju biočvrstih materija razvilo je Logan Water, preduzeće za vodu pri Gradskom savetu grada Logana.

Prema savetu, objekat "razbija kanalizaciju izuzetno visokom toplotom". Australijska agencija za obnovljivu energiju obezbedila je 6 mil USD za finansiranje projekta.

Na kraju procesa dobija se biougalj – proizvod bez mirisa koji se, između ostalog, može koristiti i kao đubrivo u poljoprivredi. U svom saopštenju, gradski savet je opisao ovaj objekat kao "prvi te vrste u Australiji".

Projekat će smanjivati emisiju štetnih gasova i biti isplativ

Kompanija Logan Water je sarađivala sa nizom partnera na isporuci gasifikatora projekta.

Ključna komponenta projekta bila je instalacija dve industrijske čvrste sušare, koje je u Nemačkoj konstruisala holandska firma ELIQUO. Svaka sušara je teška 34 metričke tone i dugačka je 18 metara.

- Proces gasifikacije uključuje biočvrste materije (kanalizacijski mulj) koje se odvodnjavaju, suše i tretiraju na visokim temperaturama. Toplota stvorena iz procesa se zatim hvata i koristi u fazi sušenja - saopštio je savet.

Pre otvaranja objekta, kamioni su odvezli kanalizacioni mulj na drugu lokaciju, gde je prenamenjen kao niskokvalitetno đubrivo.

- Uštede operativnih troškova i krediti za ugljenik će vratiti skoro milion dolara godišnje u grad Logan. A novi tok prihoda stvara se od prodaje biouglja - navodi veće.

Emisije ugljenika bi se smanjile za otprilike 6.000 metričkih tona godišnje.

Slični projekti se razvijaju i u Evropi

Ideja o ponovnoj upotrebi organske materije ili otpada u industrijskim procesima i drugim inicijativama nije nova.

U februaru 2021, objavljeno je da će postrojenje za biogas na južnim obalama Engleske snabdevati strujom fabriku kojom upravlja danski proizvođač vetroturbina Vestas.

Nekoliko godina ranije, autobuski prevoznik Bio-Bus, koji je kao gorivo koristio otpad iz kanalizacije, otpad od hrane i druge komercijalne tečne otpade korišćen je za prevoz putnika između aerodroma Bristol i grada Bata, u jugozapadnoj Engleskoj.

Na drugom mestu, Reding, veliki grad zapadno od Londona, dom je za flotu sa više od 58 autobusa na bio-gas, koji koriste biometan iz goveđe muljke i otpada od hrane.

U Australiji je prošlog avgusta objavljeno da će istraživači raditi sa komunalnim preduzećima i istraživati korišćenje otpadnih voda u proizvodnji vodonika.

Izvor: Energija Balkana
 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti