Biogasne elektrane za veću energetsku bezbednost Srbije

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je u utorak 26.01. puštanju u rad postrojenja i elektrane na biogas u Novom Miloševu u opštini Novi Bečej.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da je ovo postrojenje za Srbiju veoma važno jer smo pored 28 dobili još jedno, a gradi se još 73, što će obezbediti 100 megavata instalisanih kapaciteta, čime će Srbija imati više energije od Slovenije, Hrvatske i Crne Gore zajedno.

U pitanju je investicija vredna pet miliona evra, koja šalje jasnu poruku države u kom pravcu ćemo ići. Ove godine nas čekaju važne odluke u energetici, dobićemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će nam omogućiti da deo energetske bezbednosti obezbedimo upravo iz ovakvih izvora. Hvala svakom investitoru jer to znači da veruju u našu državu. Energija i ekologija od sada moraju da idu zajedno, one su sestre, i sve što budemo u budućnosti radili biće zelena energija i održivi razvoj, rekla je ona.

Predsednik Izvršnog odbora MET grupe Bendžamin Lakatoš izjavio je da je ovo veliki izazov za kompaniju, te da će nastaviti da investiraju u Srbiju.

Ovo je možda mala investicija za Srbiju i MET grupu, ali činjenica da je sve urađeno za osam meseci u uslovima epidemije pokazuje jasnu posvećenost našeg tima. Ovo je prva naša investicija u Srbiji, hvala na dobrodošlici, nastavićemo da ulažemo u vašu zemlju, rekao je Lakatoš.

Direktor kompanije „PEPO enerdži“ Srđan Bošnjaković istakao je da je ovo veliki dan za kompaniju, jer i pored rada u uslovima pandemije sve je završeno za osam meseci.

Radnici su radili danonoćno u često teškim uslovima. Reč je o biogasnom postrojenju koje je 100% ekološko, koristi se meso bundeve, a proizvodićemo energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore. Ovim dajemo doprinos i energetici i ekologiji. Hvala potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu energetike na podršci da se projekat uspešno privede kraju u ovim izazovnim vremenima, rekao je Bošnjaković.
Mihajlovićeva: Biogasne elektrane za veću energetsku bezbednost Srbije

Pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić rekao je da mu je zadovoljstvo da se pored investicija u vetroelektrane u Vojvodini nastavljaju i investicije u biogasne elektrane.

To je značajno za lokalnu samoupravu, Vladu Vojvodine i našu državu. Zaposlenje će u ovom postrojenju dobiti više od 30 radnika. Umesto spaljivanja na njivama, ovakvim postrojenjima poboljšavamo kvalitet životne sredine. Uz novi zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeća u toj oblasti, izjavio je Bjelić.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović podsetio je da je pre četirti godine na ovom mestu bila ledina bez ijedne industrijske zone, a da ih sada ima dve, izrazivši nadu da se investitori neće na tome zaustaviti.

 

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti