Beton se može praviti na Marsu?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Odgovor za održivost bi možda mogao da bude u nama? Protein iz krvi, zvani serum albumin, može se koristiti kao vezivo za proizvodnju materijala nalik betonu.

Prema rečima naučnika, grupe astronauta bi mogle da proizvedu stotine kilograma građevinskog materijala na godišnjem nivou i na taj način bi mogli da prošire potencijalna staništa na Marsu svakom svojom posetom.

Novi građevinski materijal je razvijen od strane naučnika sa Univerziteta u Mančesteru, koji su inspiraciju pronašli u drevnim metodama graditeljstva, kada se životinjska krv mešala sa malterom, kako bi zajedno činili vezivni materijal.
Naime, svinjska krv i krečni malter bili su jedna od najprimenjenijih mešavina, gde je krv regulisala rast kalcijum karbonata. Jedna od sprovedenih studija je čak ovaj postupak opisala kao „jednim od najvažnijih tehnoloških pronalazaka u istoriji kineske arhitekture“.

Inspirisano srednjevekovnom tehnologijom

„Uzbudljivo je da je jedan od najvećih izazova u svemiru možda pronašao svoje rešenje zasnovano na inspiraciji iz srednjevekovne tehnologije“, rekao je autor studije Dr Aled Roberts.

Poslednjih godina naučnici su bili fokusirani na istraživanja koja se bave pitanjem izgradnje staništa tokom budućih misija na Mars. Ipak, transport građevinskog materijala letilicama bio bi suviše skup, tako da ovo polje istraživanja mora da prouči i kako se potencijalne buduće strukture na Marsu mogu napraviti od materijala koji su već tamo.

Neke zanimljive sprovedene studije pokazale su kako se materijali tla mogu mešati sa drugim sastojcima i oblikovati u fleksibilne građevinske blokove. Čak su neke studije pokazale da tlo Marsa sadrži metale koji se mogu izdvojiti i rastopiti, kako bi se formirali ključni delovi strukture.

Naučnici iz Mančestera svakako su bili kreativni u razmatranju primene resursa sa lica mesta. Radeći sa simuliranim tlom sa Meseca i Marsa, tim je u eksperimentu upotrebio i ljudsku krv i došao do zanimljivih rezultata. Kroz istraživanje se pokazalo da se protein iz krvi, zvani serum albumin, može koristiti kao vezivo za proizvodnju materijala nalik betonu, sa čvrstoćom na pritisak uporedivoj sa onom koja karakteriše konvencionalni beton.

Što je još zanimljivije, tim je otkrio da se urea, otpadni produkt koji se nalazi u urinu, znoju i suzama, može ugraditi u smesu kako bi se povećala čvrstoća na pritisak za više od 300%. Tačnije rečeno, ključ „kosmičkog betona“ koji je jači od onog koji mi trenutno koristimo na Zemlji mogao bi se naći u našoj krvi, znoju, suzama i urinu, piše New Atlas.

Prema proračunu tima, posada od šest astronauta na dvogodišnjoj misiji na Marsu mogla bi da proizvede više od 500 kilograma AstroCrete, kako je nazvan ovaj inovativni materijal. Prema tome, svaki od astronauta mogao bi da proizvede dovoljno AstroCrete da proširi svoje stanište za boravak još jedne osobe, te bi se svakim narednim dolaskom udvostručavao izgrađeni prostor.

„Naučnici su pokušavali da razviju održive tehnologije za proizvodnju materijala nalik betonu na Marsu, ali nikada nismo prestali da mislimo o tome da bi odgovor mogao da bude u nama.“, dodao je Dr Aled Roberts.

 

Izvor: Gradnja.rs/Anđela Aleksić

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti