Beč ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Bečka gradska energetska kompanija pustila je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupovinom vaučera u iznosu od 250 evra, građani austrijske metropole mogu se uključiti u finansiranje najnovije takve elektrane u Beču, koja je ujedno i najveća solarna elektrana u Austriji.

U martu 2021. godine u bečkom okrugu Donaustadt puštena je u rad najveća solarna elektrana u Austriji.

Postrojenje snage 11,45 MV zauzima površinu od 12,5 hektara, što približno odgovara površini od 15 fudbalskih terena. Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GVh energije, a uz pomoć više od 25.000 solarnih modula smanjiće emisiju ugljen-dioksida u Beču za oko 4.200 tona i u velikoj meri će doprineti očuvanju životne sredine u glavnom gradu Austrije.

Građani Beča ubuduće će takođe imati koristi od ovog velikog projekta, a kupovinom vaučera u iznosu od 250 evra moći će da učestvuju u njegovom finansiranju.

Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupovinom vlasnici imaju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na period od pet godina, koje mogu koristiti na računima za električnu energiju bečke gradske kompanije za snabdevanje energijom Wien Energie.

Količina ovih bonova zavisi od količine energije koju proizvodi solarna elektrana. Svakom paketu je fiktivno dodeljen solarni modul nominalne snage 300 Vp i izračunava se njegova godišnja proizvodnja.

Minimalna zagarantovana proizvodnja je 312 kVh godišnje, što približno odgovara iznosu od 53 evra i donosi vlasniku oko dva odsto dobiti godišnje.

Ali u slučaju da solarna elektrana proizvodi više energije od toga, profit će se shodno tome i povećavati. Koristeći blockchain tehnologiju, celokupna solarna elektrana je digitalizovana, a svakom modulu dodeljen je jedinstveni broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

Bečka kompanija Wien Energie takođe vidi veliki potencijal u novim poslovnim modelima.

Tako bi u budućnosti trebalo da postoji mogućnost da građani koji su investirali u solarne module ne samo da dobiju vaučere za električnu energiju, već bi je mogli i direktno koristiti, na primer, za punjenje e-automobila.

Još 2012. godine gradska energetska kompanija u Beču pustila je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Od tada su desetine hiljada građana uključene u finansiranje 27 solarnih elektrana i u njih su uložili više od 37 miliona evra.

Sa najnovijom solarnom elektranom u okrugu Donaustadt, njihov ukupni kapacitet sada će biti veći od 20,5 MV, proizvodeći čak 21 milion kVh energije, dovoljno za opskrbu oko 8.400 domaćinstava u austrijskoj prestonici.

To bi trebalo da smanji količinu CO2 u Beču za neverovatnih 7,2 miliona tona.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti