Automobilu, moramo da pričamo! Bosch stavlja glasovnog asistenta za volan

Komentari: 0
Fotografija od: Bosch

► „Bosch stavlja tačku na veliki broj tastera i prekidača u kabini. Pretvaramo glasovnog asistenta u saputnika“, kaže dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch GmbH.
► Glasovni pomoćnik kompanije Bosch je po prirodi poliglota i ne zahteva eksternu konekciju radi podrške.
► „Kejsi“, „Linda“ ili „Majkl“: Vozač odlučuje kako će mu se zvati Bosch glasovni asistent

Hildeshajm, Nemačka – „Ja sam Kejsi, tvoj novi saputnik. Da li si spreman da pođemo?“ Glasovni asistenti kao što su Aleksa, Siri, Gugl, Kortana i Biksbi su preuzeli brigu o pametnim domovima, upravljanju osvetljenjem i usisivačem – Bosch sada stavlja glasovnog asistenta za volan. Najnovija tehnologija oslobađa vozača od dodatnih radnji i smetnji, kako bi mogao da se koncentriše na vožnju. „Kada vozač uđe u automobil, ponekad se može osetiti kao pilot u avionu – dugmići, ekrani i zbunjujući meni sa hiljadama podmenija. Bosch stavlja tačku na veliki broj tastera i prekidača.

Umesto toga, pretvaramo glasovnog asistenta u saputnika.“ kaže dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch GmbH. Asistent, koji se odziva na ime „Kejsi“ kada vozač prvi put kroči u automobil, čini vožnju bezbednijom i udobnijom. Na osnovu studije sprovedene od strane Allianz centra za tehnologiju, nemački vozači automobila su često ometeni kada, na primer, upravljaju navigacionim sistemom, podešavaju klima uređaj ili odgovaraju na telefonski poziv. Ovakva vrsta ometanja je glavni uzrok nezgoda na putu.

Odgovara na svaku reč – čak i kada nije online

Funkcija glasovne komande je u prošlosti nudila malu pomoć u ovom smislu. Obično su bile unapred definisane glasovne informacije o predstojećoj ili izvršenoj radnji.

Vozač je morao da pristupi odgovarajućem meniju i pročita potrebnu komandu sa ekrana, što predstavlja ozbiljnu smetnju. „Recite šta želite onako kako želite – Bosch ugrađuje glasovnog asistenta koji razume vozača onako kako bi ga svaka druga osoba razumela.“, kaže Hohejzel. Bosch asistent ne odgovara više na rigidno izgovorene komande.

Sistem prepoznavanja glasa razume prirodno konstruisane rečenice i čak može razumeti akcente i dijalekte i to radi na više od 30 svetskih jezika. Engleski nije jednostavno engleski za talentovanog poliglotu Kejsi; ona priča britanski, američki, novozelandski ili australijski dijalekat.

Više od decenije rada je uloženo u razvoj glasovne kontrole. Kejsi može raditi nešto što zasenjuje sposobnosti svih poznatih konkurenata. Ona razmišlja unapred i uči. Ukoliko, na primer, vozač želi da pozove „Pola“, sistem automatski pregleda kontakte i uzima u obzir vozačevu trenutnu lokaciju, vreme i situaciju pre nego što bilo šta uradi. Kada je vozač ujutru na putu do posla, „Pol“ sigurno predstavlja kolegu sa posla dok se isto ime tokom večeri može odnositi na njegovog najboljeg prijatelja.

Kako bi bila sigurna, Kejsi postavlja pitanje: „Pronašla sam pet kontakata sa imenom Pol. Da li želite da pozovete Pola Stivensona?“ Ova kontekstualna zavisnost je prvi nivo veštačke inteligencije. Još jedan detalj sofisticirane tehnologije: vozač može, na primer, uneti željenu destinaciju u Francuskoj na francuskom jeziku – bez potrebe za promenom u glavnom podešavanju.

Na primer: „Želeo bih da odem do Polja marša, Peta avenija, Pariz“. Kejsi automatski razume destinaciju i računa rutu do Ajfelovog tornja. Štaviše: Bosch asistent nema potrebu za eksternom konekcijom. Infotejment sistem u automobilu radi kalkulacije bez slanja bilo kakvih podataka u cloud.

Kejsi ostaje prisutna i tokom vožnje kroz tunel, čak i u udaljenim predelima bez dobre pokrivenosti mobilne mreže ili u zemljama gde pametni telefoni nisu u funkciji.

Odaziva se na svako ime

Razgovor unutar automobila postaje još prisniji kada vozač da ime asistentu po svom izboru. Dani kada se glasovni asistent odazivao samo na ime dato od strane proizvođača su prošlost. Bez obzira da li se nazivaju „Kejsi“, „Majkl“ ili „Linda“, Bosch sistem prepoznavanja glasa razume i govori 30 različitih jezika sa ukupno 44 ženskih i 9 muških glasova.

Vozač aktivira asistenta izgovarajući naglas „Hej Kejsi“ ili koristi novo ime koje je dodelio asistentu. Vozač započinje svaki novi dijalog jednostavno se obraćajući asistentu, bez potrebe za čekanjem zvučnog signala pre početka razgovora.

Pregled svih karakteristika Bosch glasovnog asistenta (video)

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti