Akcije banke Kredi Suis izgubile gotovo četvrtinu vrednosti

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

"Kredi Suis zadovoljava zahteve po pitanju kapitala i likvidnosti uvedene bankama od sistemskog značaja. U slučaju potrebe Nacionalna banka Švajcarske će staviti likvidnost na raspolaganje banci Kredi Suis", naveli su u zajedničkom saopštenju švajcarska centralna banka (BNS) i regulatorno telo (Finma).

Bankarski gigant "Kredi Svis" saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.

Akcije švajcarske banke Kredi Suis (Credit Susse) zabeležile su juče najveći pad u svojoj istoriji, i završile su berzanski dan sa padom vrednosti od 24,24 odsto, posle panike izazvane izjavama glavnog akcionara banka.

Najveći deoničar Saudijska narodna banka navela je da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udeo od 10 odsto.

Na vrlo nervoznom tržištu zbog rizika od širenja problema posle kraha američke banke SVB, akcije Kredi Suisa izgubile su do 30 odsto vrednosti tokom jučerašnjeg dana trgovanja, pa su se malo povratile i završile dan sa minusom od 24,24 odsto, kada je vrednost akcije pala na 1,697 švajcarski franak.

Nije uspelo uveravanje predsednika banke Aksela Lemana koji je na konferenciji o bankarskom sektoru u Saudijskoj Arabiji rekao da banci nije potrebna pomoć vlade i da je na solidnim finansijskim osnovama.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti