ABB - inovacije za građevinski sektor

Komentari: 1

Na poziv ljubaznog tima iz ABB Srbija, 7. decembra prisustvovali smo konferenciji pod nazivom “ABB rešenja u građevinarstvu” koja je održana u hotelu Crown Plaza u Beogradu.

Konferencija je imala za cilj da prisutne novinare, ali i poslovne partnere informiše o paleti novih proizvoda i inovativnih rešenja za industrijske i komercijalne objekte, kao i o ABB Free@home smart sistemu za stambene objekte, rešenju za punjenje električnih automobila i za solarne sisteme.

Prisutnima se na otvaranju obratio direktor ABB Srbija, gospodin Aleksandar Ćosić, iznevši podatak da po Forbsovoj listi ABB, kao inovativni tehnološki lider, zauzima visoko osmo mesto među kompanijama koje menjaju svet.

Sve su to pokazatelji da se kompanija ABB danas nalazi na čelu industrijske revolucije 4.0.

Branka Radosavljević i Vesna Jovanović su se potrudile da nas obaveste o opštim rešenjima u građevinskoj industriji, koja se razvijaju u okviru ABB-ovog segmenta za infrastrukturu i transport.

Takođe su istakle rešenja u ABB-u u vezi sa smanjenjem operativnih troškova do 30%, povećanje bezbednosti u kritičnim situacijama - gde svojim patentiranim sistemom upravljanja energetske efikasnosti omogućavaju smanjenje emisije CO₂.

ABB poseduje i rešenja za praćenje, prevenciju i brzu intervenciju u slučaju kvarova.

Kako se građevinsko tržište prilagođava globalnim trendovima, sve je veća potreba za uštedama energije i za boljom bezbednošću na tržištu.

Jedna od novina na tržištu je ABB ability edcs, inovativna platforma koja daje klijentu priliku da prati, optimizuje i kontroliše električni sistem. Implementacija efikasne strategije putem daljinskog omogućuje da se u bilo koje vreme može upravljati potrošnjom kako bi se uštedela energija.

Dejan Dešić, rukovodilac divizije infrastruktura i transport, nakon pauze, najavio je tri nova govornika. Jedan od njih, Predrag Vučinić, pričao nam je o elektropunjačima za automobile, kao i da su u Srbiji punjači i dalje nepoznanica.

Takođe je naglasio da su na domaćem tržištu dostupni i AC i DC punjači. Spori punjači se mogu ugraditi u porodičnim kućama, tržnim centrima i na lokacijama gde ljudi najčešće parkiraju svoje električne automobile, a brzi punjači na pumpama i glavnim putnim pravcima.

Partner domaćina konferencije, gospodin Vladimir Šijačić se bavi sistemima kućne automatike kao što je ABB-free@home sistem. Free home sistem postoji već ćetiri godine i 14 puta je softverski revidiran i unapređen, a od januara tekuće godine dostupna je nova verzija.

Ukoliko su instalacije pametne kuće urađene prema njihovom projektu, za 24 časa je moguće implementirati ovaj sistem u objektu. Sistemom se upravlja roletnama, svetlom, grejanjem, klimatizacijom i interfonom.

Ovaj sistem je prilagođen softverima na mobilnim telefonima, tabletima i računarima.

Kad je reč o solarnoj energiji i njenoj upotrebi, najbolja ABB-ova referenca je solarna elektrana u Velesnici u opštini Kladovo.

Direktor preduzeća „MT Komex” Miloš Kostić nam je naveo kakvi tipovi solarnih panela postoje i kakva je njihova primena. Istakao da se cena električne energije u odnosu na 2000. godinu povećala sedam puta i da se rast cene električne energije očekuje i u narednoj godini.

Samim tim, očekuje se i povećanje primena mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u industriji.

Kostić je predstavio proizvode ABB-a u ovoj oblasti i naveo da je pokriven ceo opseg od invertora za privatne kuće, industrijske objekte, kao i za velike solarne elektrane. Naglasio nam je i da sa kompanijom ABB uspešno sarađuje već 7 godina.

ABB postoji u 100 zemalja sveta i prepoznat je kao lider sa odgovarajućim znanjem i odgovarajućom ekspertizom na energetski efikasnim projektima.

Stručni tim ABB-a stoji na raspolaganju svima kako bi život bio bezbedniji i udobniji.

Sva rešenja se mogu pronaći na portalu „My building” koji čini da vaš život bude lakši.





O Autoru

Tekst priredila: Dušanka Pralica Nikolić

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Georgi Manchev
13.12.2018 08:12
Ja Muslim da ubuduce nijedan objekat nece moci da funkc ionise bez takav projekt Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti