Slovenija, Turska i Srbija lideri u inovacijama na jugoistoku Evrope

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Slovenija je rangirana na najvišu poziciju među zemljama jugoistočne Europe (JIE) po nacionalnim inovacijskim sastavima sistemima, a slede je Turska i Srbija, objavila je Evropska komisija.

Sloveniju prate dve države koje nisu članice EU-a, Turska i Srbija, dok su Rumunija i Bugarska jedine članice EU-a u grupi skromnih inovatora, s rezultatom ispod 50% proseka EU-a, objavila je Evropska komisija u najnovijem izdanju svoje godišnje tablice o inovacijama u Evropi.

Međutim, Slovenija je bila jedina zemlja u grupi od 12 umjerenih inovatora koja je zabeležila smanjenje rezultata, za 9,9%, zbog pogoršanja performansi novih doktorata.

Učinak Srbije bio je posebno jak jer je zemlja povećala rezultat za 13,2% zbog snažne prodora širokopojasne mreže. Turska je poboljšala skor za 12,5%, a zajedno sa Slovenijom jedina je zemlja JIE iz grupe umerenih inovatora.

Crna Gora, koja je prvi put uključena u tablicu, i Severna Makedonija, su među skromnim inovatorima, iako su se njihovi rezultati povećali za 5,0%, odnosno 14,8%.

Rezultat Bugarske bio je 49% proseka EU za 2012. i 45% ocene EU za 2019. godinu, s najnižim pokazateljima u rashodima za istraživanje i razvoj u javnom sektoru, javno-privatnim ko-publikacijama, najcitiranijim publikacijama i celoživotnom učenju.

Rumunija je bila najgora, s rezultatom jednakim 34% proseka EU za 2012. i 32% rezultata EU za 2019. godinu.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti