ZAŠTITA KOJA PREDVIĐA GREŠKE

Komentari: 0

Industrijske mašine i sistemi koji upravljaju njima postaju sve kompleksniji i samim tim zahtevniji za projektovanje i održavanje. Čak i najmanji kvar može prouzrokovati zastoje u proizvodnom procesu pa samim tim i ozbiljne troškove. 

Kao inovativni lider u oblasti automatizacije, Phoenix Contact je prepoznao problem i ponudio odgovarajuće rešenje.

Elektronski osigurači nude individualnu zaštitu komponenti počev od elektro-magnetnih ventila, preko servo motora i elemenata signalizacije, pa sve do ulaznih modula PLC-a ili industrijskog računara. Ovi uređaji su projektovani tako da sprovode „ciljano isključenje“ tj. u slučaju neke greške isključuju tačno onaj aktuator ili senzor koji prouzrokuje problem.

Time se postiže da proizvodni proces teče bez prekida. Glavne karakteristike Elektronskih osigurača jesu visoka funkcionalnost i kompaktne dimenzije. Srce Elektronskog osigurača predstavlja inteligentni softver koji analizira i razlikuje „normalne“ (radne) strujne nivoe od potencijalno štetnih, i veoma brzo prenosi komandu do elektronskog sistema unutar uređaja.

Na taj način se greška jako brzo detektuje i isključuje, dok ispravna strujna kola nastavljaju rad bez prekida. Operacija isključenja se realizuje pomoću snažnih tranzistora.

Sledeći koraci čine navedeni proces:

- Konstantno praćenje svih električnih veličina u sistemu.

- Analiza izmerenih vrednosti kako bi se odredio sled događaja.

- Klasifikacija izmerenih strujnih veličina.

- U zavisnosti od klase izmerene struje potrošač se isključuje ili uključuje. Ostatak sistema je netaknut.

- Stanje svih strujnih krugova se konstantno šalje sistem operatoru, a postoji i lokalna vizuelizacija (LED).

Posebna kategorija Elektronskih osigurača su višekanalni, podešavajući. Oni rešavaju još jedan problem – tačan odabir nominalne struje osigurača. Da bi se odabrao osigurač sa adekvatnom nominalnom strujom potrebno je da poznajete sve karakteristike potrošača.

Međutim, često realne strujne veličine odstupaju od proizvođačkih vrednosti što se još može i multiplicirati u jednoj strujnoj grani. Tu na scenu stupaju podešavajući Elektronski osigurači koji omogućavaju setovanje nominalne struje na licu mesta (kada su već montirani i povezani u elektro-ormanu).

Opseg podešavanja je 0,5..10 A po svakom kanalu nezavisno, a jedan osigurač može imati 4 ili 8 kanala. Širina je samo 41 mm. Ovi uređaji takođe prate razliku između podnaponskih i prekonaponskih nivoa čime se postiže stabilnost sistema.

Nakon isključenja jednog kanala i otklanjanja nastale greške postoji mogućnost njegovog daljinskog reseta (uključenja) pomoću signalnih kontakata na samom osiguraču.

Elektronski osigurači brenda Phoenix Contact predstavljaju pravo rešenje jer se jednim zaštitnim uređajem mogu pokriti različite aplikacije unutar sistema, čime se smanjuju troškovi, greške prilikom odabira, kao i kompleksnost samog sistema.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti