Wikipedia je uvela kodeks ponašanja kako bi zaustavila dezinformacije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Wikipedia je predstavila „univerzalni kodeks ponašanja“ čiji je cilj zaustavljanje zloupotrebe i širenja dezinformacija i manipulacija sadržajem na globalnoj enciklopediji na mreži.

Novi kodeks objavila je fondacija Wikimedia, neprofitna organizacija koja upravlja Wikipedijom i na taj način proširila postojeće politike kako bi stvorila skup standarda zajednice za borbu protiv „negativnog ponašanja“, navodi se u izjavi.

Cilj nove politike je da spreči iskrivljavanje i manipulaciju sadržajem na Wikipediji, najvećoj enciklopediji na mreži, kojom uglavnom upravljaju dobrovoljci koji koriste „bogatstvo“ informacija.

„Ovaj univerzalni kodeks ponašanja razvijen je za novo doba Interneta i njime želimo da naše zajednice saradnika učinimo pozitivnim, sigurnim i zdravim okruženjem za sve uključene“, rekla je Katherine Maher, izvršna direktorka fondacije.

„Ovaj kodeks biće obavezujući dokument za sve one koji su uključeni u naše projekte da bi ih dosledno izvršavali i obezbediće dosledan postupak za rešavanje uznemiravanja, zloupotrebe položaja i namernih pokušaja manipulacije činjenicama.“

Kodeks od 1.600 reči razvijen je uz doprinos oko 1.500 volontera na Wikipediji koji predstavljaju pet kontinenata i 30 jezika i uključuje jasne definicije uznemiravanja i neprihvatljivog ponašanja.

Kodeks uključuje jezik čiji je cilj sprečavanje zloupotrebe moći i uticanje na zastrašivanje drugih i namerno uvođenje lažnog ili netačnog sadržaja.

Potez je usledio nakon što je Wikipedia proslavila 20. godišnjicu 15. januara i ušla na 15 veb lokacija na svetu sa procenjenih 1,7 milijardi posetilaca mesečno.

Dolazi usred pojačanog pritiska na mrežne platforme da zaustave kampanje za manipulisanje i širenje dezinformacija koje se mogu koristiti u različite političke svrhe i za promociju razdora ili nasilja.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti