Volvo prebacuje proizvodnju kineskih električnih vozila u Belgiju

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Volvo je počeo da premešta proizvodnju kineskih električnih vozila u Belgiju, u očekivanju da će Evropska unija (EU) krenuti napred sa suzbijanjem uvoza koji subvencioniše Peking.

Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, razmatrao je zaustavljanje prodaje kineskih električnih vozila za Evropu, ako se uvedu carine, pišu novine pozivajući se na insajdere firme.

Međutim, u izveštaju se dodaje da se očekuje da će prebacivanje proizvodnje Volvovih modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju poništiti potrebu da firma to učini i da kompanija insistira na tome da se više ne razmatra suspenzija prodaje električnih vozila proizvedenih u Kini, prenosi SEEbiz.

Proizvodnja određenih Volvo modela namenjenih Ujedinjenom Kraljevstvu takođe bi se mogla preseliti u Belgiju, piše Times.

Evropska komisija (EK), koja nadzire trgovinsku politiku u 27-očlanoj EU, pokrenula je prošle godine istragu o tome jesu li potpuno električni automobili proizvedeni u Kini primali distorzivne subvencije i opravdane dodatne carine.

Antisubvenciona istraga, službeno pokrenuta 4. oktobra, može trajati do 13 meseci. Komisija može uvesti privremene protivsubvencione nadoknade devet meseci nakon početka istrage.

Odnosi između Kine i EU zategnuti su raznim činiocima, uključujući tešnje veze Pekinga s Moskvom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

EU nastoji da smanji svoju zavisnost od druge najveće svetske ekonomije, posebno za materijale i proizvode potrebne za zelenu tranziciju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti