Ukupno 90 sela u Srbiji do sada je dobilo mogućnost korišćenja brzog interneta

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ukupno 90 sela u Srbiji, sa oko 15.500 domaćinstava i 49.000 stanovnika, do sada je dobilo mogućnost korišćenja brzog interneta protoka više od 100 megabita u sekundi, dok je u toku izgradnja u još 176 sela, u kojim živi približno 85.000 stanovnika, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Prema njegovim rečima, projektom izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture Ministarstvo će do kraja 2025. godine povezati 99% sela u Srbiji na brzi internet, čime će pokriti više od 700 mesta sa približno 120.000 domaćinstava.

Ministar je to izjavio prilikom obilaska sela Kožuar, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet.

Jovanović je rekao da je u tom selu u opštini Ub već 15 domaćinstava priključeno na brzi internet, zahvaljujući kojem meštani mogu da koriste sve prednosti nove digitalne infrastrukture: usluge elektronske uprave, elektronsku trgovinu i multimedijalni sadržaj – digitalnu televiziju sa različitim zabavnim, filmskim, naučnim i sportskim sadržajem, kao i video na zahtev.

Takođe, istureno odeljenje Osnovne škole "Rajko Mihailović" u Kožuaru dobilo je brzi internet, laptop računar, štampač i projektor, zahvaljujući čemu će biti omogućena digitalna nastava, korišćenje eDnevnika i svih ostalih digitalnih usluga u sistemu prosvete, istakao je ministar, prenosi sajt Vlade.

Prema njegovim rečima, u ovoj opštini će ukupno 13 sela, sa približno 6.800 stanovnika, dobiti brzi internet do kraja 2024. godine.

Zahvaljujući projektu Povezane škole, Ministarstvo je u opštini Ub povezalo svih 33 lokacija osnovnih i srednjih škola i njihovih isturenih odeljenja na brzi internet, dok je u osam matičnih objekata osnovnih i srednjih škola izgrađena kompletna lokalna računarska mreža, navodi se u saopštenju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti