U maju je pada prodaja automobila u EU

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Prodaja automobila u EU pala je u maju, signalizirajući nastavak oscilacija s kraja 2023. godine.

Naime, u maju je u EU registrovano 911.697 novih automobila, 3,0 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, izračunala je ACEA.

Podaci za maj tako pokazuju nastavak perioda oscilacija, koji je počeo padom prodaje od 3,3 odsto u decembru, praćen snažnim oporavkom u januaru, sa stopom rasta od 12,1 odsto.

U februaru je prodaja ponovo naglo opala, za 10,1 odsto, a takođe je pala u martu, za 5,2 odsto.

Aprilski pad iznosio je 13,1 odsto.

Majski pad odražava loše performanse na skoro svim glavnim tržištima. Najviše je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 6,6 odsto. Slede Nemačka i Francuska, gde je smanjen za 4,3 odnosno 2,9 odsto.

Rast je zabeležen samo u Španiji, za 3,4 odsto, pokazuju podaci ACEA.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije smanjilo se u maju za 12 odsto, izračunala je ACEA, ističući Belgiju i Francusku kao jedine svetle tačke.

Najveće evropsko tržište, nemačko, palo je za čak 36,6 odsto. U takvim uslovima, tržišni udeo električnih automobila je blago smanjen u odnosu na april, skliznuvši na 12,5 odsto.

Hibridna električna vozila obuhvataju, prema definiciji ACEA-e, „potpune i delimične hibride“ koji, u zavisnosti od snage baterije, mogu da voze u proseku do 62 odsto vremena samo na električnu energiju.

Skromnije prvih pet meseci

U prvih pet meseci ove godine, evropsko tržište novih automobila poraslo je za 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa 4,6 miliona prodatih vozila. Rast je znatno slabiji nego u prvih pet meseci 2023. godine, kada je prodaja skočila za 18,5 odsto.

U grupi vodećih tržišta, Španija je zabeležila najveći rast u prvih pet meseci ove godine, po stopi od 6,8 odsto. Slede Nemačka i Francuska, gde je povećan za 5,2 odnosno 4,9 odsto. Najskromnije je poraslo italijansko tržište, za 3,4 odsto.

Prema podacima ACEA-e, u Hrvatskoj je u prvih pet meseci ove godine registrovano 31.219 novih automobila, 15,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je za 2,0 odsto, sa 556.276 registrovanih novih vozila. Prodaja dizela je pala za 8,8 odsto, sa 592.701 prodatim vozilom.

Benzinski automobili zadržali su vodeću poziciju sa tržišnim udelom od 35,5 odsto, a hibridni električni automobili potvrdili su drugo mesto sa tržišnim udelom od 29,9 odsto.

Prodaja električnih automobila na baterije u Hrvatskoj u prvih pet meseci zabeležila je pad od 39,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Plug-in hibridi i hibridni električni automobili bili su popularniji, prema rastu prodaje od 46,1 odnosno 39,6 odsto.

Prodaja "dizela" porasla je za 16,1 odsto, a "benzina" za 8,3 odsto.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti