U junu otpočinje rad nova niška fabrika Palfinger

Komentari: 0
Fotografija od: palfinger.ag

Fabrika Palfinger, čija je gradnja u industrijskog zoni ka Niškoj Banji počela septembra 2023. godine, počeće sa proizvodnjom u junu ove godine, a montaža mašina je u toku, kažu iz ove austrijske kompanije koja se bavi proizvodnjom kranova.

Trenutno zapošljavaju 70 radnika, a plan je da do 2027. godine bude njih 375.

Dugo i više puta je najavljivano otvaranje ove fabrike.

Potom je to ozvaničeno i Ugovor o dodeli sredstava podsticaja potpisan je 2022. godine, prema kojem će austrijskom investitoru biti dato 4,6 mil EUR.

Kamen temeljac postavljen je pre osam meseci, a prema rečima Gotfrida Rumpla (Gottfried Rumpl), potpredsednika operacija fabrika kompanija Palfinger, gradnja je trenutno u poslednjoj fazi.

Planirano je da građevinski radovi budu okončani najkasnije u junu.

Montaža mašina je u toku, dok je teška oprema već postavljena, kaže Rumpl. Navodi da će otvaranjem ovog pogona u Srbiji moći da prošire svoje proizvodne kapacitete, kao da im pogoduje strateška blizina u odnosu na pogone u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

- Nakon završetka prve faze izgradnje 2024. godine, Palfinger će ovde u Nišu postepeno uspostaviti proizvodnju čelika i podkomponenti za širok spektar proizvodnih linija, od dizalica za utovar do pristupnih platformi do 2027. godine.

Do tada ćemo obezbediti 375 radnih mesta za iskusne zavarivače, rukovaoce mašinama, mašinske operatere, kao i tehničare, inženjere i administrativno osoblje - objašnjava Rumpl.

Inače, prema Ugovoru o subvencijama, austrijska firma se obavezala da će uložiti 35,5 mil EUR u pogon u Nišu.

Do sada im je država, prema podacima Ministartva privrede, isplatila jednu tranšu subvencije - oko 169.000 EUR.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti