TOTAL U INDUSTRIJI ČELIKA

Komentari: 0

Industrija čelika predstavlja jednog od najvećih potrošača maziva. Procenjuje se, da se za 1 tonu proizvedenog čelika upotrebi od 0,45 do 0,80 kg maziva.

TOTAL izuzetno posvećeno prati uslove za razvoj maziva u čeličnoj industriji, tehnološki prilagođava osobine maziva strožijim zahtevima proizvođača opreme. Pored pomenutog, veliki uticaj na razvoj maziva ima i zakonodavstvo koje kontinuirano zabranjuje sve više i više hemikalija zbog zaštite zdravlja i okoline.

Moglo bi se reći da moderna maziva moraju imati bolja maziva svojstva, produžen vek trajanja, antikorozione osobine i upotrebnu temperaturu prilagođenu kako niskim tako i visokim temperaturama; a uz to moraju biti usklađene sa zdravstvenim i ekološkim normama.

TOTAL je globalni proizvođač maziva koji industriju čelika vidi kao segment industrije u kojem bi mogao da poveća udeo snabdevanja maziva tako što će razviti nove, poboljšane, proizvode kao i snažnijim i organizovanijim prisustvom na tržištu. TOTAL je u svojim lokalnim predstavništvima oformio timove koji se bave tehničkom podrškom prodaji TOTAL maziva industrijskim korisnicima.

Saradnja sa TOTAL-om podrazumeva: zajedničko rešavanje tehničkih problema, pronalaženje boljih rešenja za podmazivanje i analizu maziva koja korisnicima omogućava smanjenje troškova operacija u proizvodnji. Smanjenje celokupnih troškova i povećana produktivnost, izuzetno je bitna u čeličnoj industriji u kojoj vlada velika konkurencija.

Dosta je uspešnih primera upotrebe TOTAL maziva širom sveta, u ovom izdanju ćemo predstaviti samo jedno od mnogih. Velika fabrika čelika je upotrebljavala u valjačkim stanovima za podmazivanje ležajeva radnih valjaka mast relativno niskog kvaliteta (XYZ).

Česti nepredviđeni zastoji i radovi na održavanju sistema su predstavljali veliki problem, produktivnost je bila na niskom niovu, operativni troškovi na visokom nivou usled čestih zamena ležajeva i prestanka proizvodnje.

Stručnjaci iz TOTAL-a su analizirali postojeće stanje a kao rešenje su predložili upotrebu masti napredne tehnologije na bazi kalcijum sulfonat kompleksnog sapuna - CERAN XM 220.

Nakon testa koji je trajao dva meseca, pokazalo se da su ležajevi koji su bili podmazivani upotrebom masti TOTAL CERAN XM 220 u odličnom stanju; s tim u vezi, uprava čeličane se odlučila da na svim ležajevima koji imaju istu ili sličnu namenu koristi za podmazivanje mast TOTAL CERAN XM 220.

Pokazalo se da se u pomenutoj fabrici čelika, usled upotrebe TOTAL CERAN XM 220 masti, smanjilo vreme zastoja za 40%, proizvodnja čelika povećana je za oko 260 tona mesečno (vrednost 35 000 evra / mesečno) dok se upotreba novih ležajeva smanjila za 50% (vrednost 19 000 evra / mesečno).

Iako je TOTAL CERAN XM 220 inicijalno skuplji proizvod od prethodno korišćenog (XYZ), konačni ekonomski efekat upotrebe kvalitetnije masti po preporuci TOTAL-a je ušteda u iznosu od oko 50 000 evra / mesečno!

TOTAL sa svojim asortimanom ulja i masti razvijenih u skladu sa najsavremenijom tehnologijom, optimizuje životni vek vitalnih komponenti opreme i svodi na minimum troškove zastoja i održavanja.

TOTAL može ponuditi sledeća maziva, koja se koriste u različitim delovima čelične industrije:

• Visoka peć: turbinska ulja za podmazivanje vazdušnih kompresora - PRESLIA; ulje za zaptivanje rezervoara gasa - GASO; visoko temperaturne masti CERAN XM ili ALTIS HV1

• Završne linije: masti za podmazivanje valjaka - CERAN XM, MULTIS EP ili LICAL EP; teško zapaljive hidraulične tečnosti - HYDRANSAFE HFC / HFDU; sredstva za zaštitu od korozije - OSYRIS

• Toplo / hladno valjanje: mast za podmazivanje ležajeva radnih valjaka - CERAN XM; cirkulaciona ulja - CORTIS MS; masti za podmazivanje valjaka transportnih traka - CERAN XM, MULTIS EP ili LICAL EP; masti za prenosne mehanizme - CERAN MS ili ST2; vodorastvorljiva sredstva za hlađenje i podmazivanje (za brušenje valjaka) - VULSOL MSF; tečnosti za teksturiranje valjaka - DIEL MS; teško zapaljive hidraulične tečnosti - HYDRANSAFE HFC / HFDU;

• Kontinuirani liv: Oplatna ulja - IRONCAST; visoko temperaturne masti za podmazivanje valjkastih ležajeva - CERAN XM ili ALTIS HV1; teško zapaljive hidraulične tečnosti - HYDRANSAFE HFC / HFDU.

Naravno, TOTAL asortiman čine i druga maziva za optimizaciju procesa održavanja: mineralna hidraulična ulja (sa ili bez aditiva za Cink-Zn) - AZOLLA ZS / AF, mineralna i sintetička reduktorska ulja - CARTER EP / XEP / SH / SG i višenamenske EP masti – MULTIS EP i LICAL EP.

Svi proizvodi koji sačinjavaju TOTAL-ovu ponudu su usklađeni sa strogim zakonodavnim normama (REACH registracija), a kako je već pomenuto, TOTAL je veoma posvećen cilju da proizvodi budu bezbedni po zdravlje operatera i prihvatljivi za životnu sredinu.

Pomenućemo reference sa kojima TOTAL ima već ostvarenu, partnersku, saradnju: ARCELORMITTAL, TATA STEEL, TISCO, NLMK, SEVERSTAL, HYUNDAI STEEL, VOESTALPINE, THYSSENKRUPP…

Predlažemo da posetite: www.industrial.lubricants.total.com, www.catalog.lubricants.total.com, www.total-serbia.rs - kako biste se detaljnije informisali o našim proizvodima ili kontaktirajte lokalne predstavnike kompanije TOTAL.

TOTAL SERBIA d.o.o. Beograd
Milenti ja Popovića 5a
11070 Novi Beograd
Kontakt osoba: dipl. ing. Darko Đurđević
Mob: +381 64 658 6947
E-mail: darko.djurdjevic@total.com
Web: www.total-serbia.rs



0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti