Svetska banka (SB) odobrila 123,2 miliona evra Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori za razvoj koridora Save i Drine

Komentari: 1

Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

Ovim programom, koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, kroz integrisani pristup finansiraće se aktivnosti usmerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora dve reke, radi povećanja njihove konektivnosti, navedeno je u saopštenju.

Projekat će, kako je istaknuto, takodje doprineti jačanju prekogranične saradnje i privrednog rasta zemalja regiona koje su dodatno ugrožene usled pandemije korona virusa.

"Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišćeni potencijal koji je pokretač privrednog rasta, regionalne konektivnosti, otpornosti na rizike usled klimatskih promena, socijalne kohezije i novih radnih mesta", izjavila je regionalna direktorka SB za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Kako je dodala, ova prekogranična saradnja ima potencijal da obezbedi korist lokalnim zajednicama i privrednim subjektima koji se nalaze u području rečnih slivova i stvori prilike koje će imati dalekosežan uticaj na privredu priobalnih zemalja.

Cilj programa je da ubrza regionalnu ekonomsku saradnju na Zapadnom Balkanu i ojača institucije i procedure za saradnju izmedju priobalnih zemalja sliva Save i Drine.

Programske mere za ublažavanje rizika od poplava će povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara i obezbediti zaštitu od poplava na nivou stogodišnjih velikih voda za približno 400.000 stanovnika.

Projekat će takodje doprineti konektivnosti i plovnosti vodnog puta Save za više od 200 kilometara i poboljšati prekograničnu saradnju u oblasti upravljanja vodama kroz razmenu znanja izmedju sektora i priobalnih zemalja.

Čitav program vredan je približno 332 miliona dolara i sprovodiće se u narednih deset godina kroz dve uzastopne faze koje će se delimično preklapati.

U okviru programa biće podržan dugoročni "klimatski pametan" privredni rast i regionalna saradnja.

Srbiji su u prvoj fazi projekta odobrena sredstva od 78,2 miliona evra, Bosni i Hercegovini od 30 miliona evra, a Crnoj Gori od 15 miliona evra za sliv Lima i Grnčara.

U prvoj fazi programa, biće uključena Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, instrumenatima za izgradnju kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima.

 

Izvor: BETA

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Миљан
07.08.2020 23:31
Које тело-канцеларија-министарство је задужено за ова улагања против поплава?!?

Питам јер пола године тражим надлежне да представим пројекат патент за спречавање поплава без ових система брана...

Унапред хвала, вероватно новинар или неко ко прочита има податак. Јер ови стварно у министарство иновација траже да виде патент који је ипак пословна тајна, притом ја не тражим од њих средства. А нису надлежни и не знају ко је надлежан Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti