SVAKA VEZA JE VAŽNA!

Komentari: 0

Studije su pokazale da će se do 2030. godine 20% globalnih potreba za energijom oslanjati na snagu vetra. Ovo je deo industrije koji se veoma brzo menja, pa uspeh zavisi od pouzdanih i visoko-efikasnih veza. Veze (konektori), koji mogu trajati onoliko dugo koliki je i vek trajanja vetro-parka i mogu izdržati i u najtežim okruženjima – bez održavanja. Naše veze mogu zadovoljiti rastućim zahtevima za električnim performansama i pored toga što su veoma jednostavne za instalaciju i rad.

Činjenice o štetama:

- Jedan običan konektor na presovanje je prouzrokovao požar jedne vetroturbine, izazvavši štetu od 3 miliona dolara. Ovo je opredelilo klijenta da za sve buduće veze koristi TE mehaničke konektore sa zavrtnjima sa kidajućim glavama.

- Otkaz kablovske opreme i pribora u turbini snage 2MW može dovesti do 30.000 USD troškova popravke i do 100.000 USD izgubljenog prihoda.

- Zastoj u radu vetrogeneratora od 1MW (ukoliko je cena 5c/kWh) košta 1.200 USD dnevno tokom vetrovitog dana (izvor: http://www.windustry.org/community_wind_toolbox_8_costs)

- Privredna društva se suočavaju sa skupim tužbama zbog požara koji, prema izveštajima, nastaju usled uzroka koji se lako mogu izbeći. Kratak spoj izazvan divljim životinjama (10-12%), kratak spoj izazvan spajanjem vegetacije i provodnika (15-30%). (izvor: Regulator reports from California, USA and New South Wales, Australia)

Zbog toga smo sigurni da je svaka veza važna - od ranog dizajna do instalacije i puštanja u rad, posebno tokom punog rada.

Sa preko 60 godina iskustva posvećenog energetskoj industriji, mi možemo da razumemo svaki vaš problem i spremni smo da vam pomognemo da prevaziđete i najteži izazov.

Izazov:

Konzorcijum tri vodeće svetske kompanije za obnovljive izvore energije pokrenuo je izgradnju jedne od najvećih svetskih vetroelektrana na moru. Sa površinom od oko 100 km², vetroelektrana bi napajala struju za gotovo pola miliona domova godišnje i značajno smanjila emisiju CO₂ u regionu.

Za ovaj projekat, inženjeri koji su bili zaduženi za infrastrukturu snabdevanja energijom tražili su ekranizovane odvojene konektore, koji će im omogućiti da povežu kablove velikih poprečnih preseka u svojim jedinstvenim i veoma kompaktnim rasklopnim razvodnim uređajima.

Zbog izazovnih uslova okoline za vetroelektranu na moru, tražili su priključke koji bi mogli izdržati ekstremne temperature u okruženju, koje karakteriše visoka vlažnost i salinitet.

Za rešavanje ovog tehničkog izazova i osiguravanje pouzdanih električnih performansi vetroelektrane na moru, bio je neophodan i potreban je prilagođeni pristup.

Ishod:

Sa širokim portfoliom ekranizovanih odvojenih konektora i decenijama iskustva u inženjeringu kablovske opreme, TE Connectivity je u mogućnosti ponuditi kompletno rešenje za spajanje rasklopnih razvodnih uređaja.

Pametan dizajn Raychem ekranizovanih odvojenih konektora RSTI portfolija, omogućio je brzu i jednostavnu ugradnju proizvoda u kompaktne uređaje.

TE ne samo da je razvio pravo rešenje, već je smanjio vreme upravljanja projektima sa krajnjim klijentima, uključujući podršku na lokalnom jeziku i obuku o instalaciji.

Oslanjajući se na jednog partnera za odvojne konektore srednjeg napona, projekat je postao isplativiji i izazov je rešen efikasno.

Uspešno dovršavajući još jedan projekat u okruženju na moru, TE Connectivity je ojačao svoju ulogu dobavljača rešenja za rasklopne razvodne uređaje za tržište obnovljivih izvora energije.

Ubrzo nakon ovog projekta, TE je postao električni partner jedne od najvećih solarnih farmi u Evropi, pokazujući sposobnost dizajniranja i isporuke specijalnih rešenja za ključne namene.

Sa više od 6 miliona odvojivih konektora koji se koriste širom sveta, TE predstavlja lidera za konektore za rasklopne razvodne uređaje u mrežama srednjeg napona.

Naši proizvodi su visoko-kvalitetni i dokazani na terenu. Izrađeni su i testirani, posebno za vetroelektrane tako da su izdržljivi u najtežim uslovima vlažnosti, temperatura i korozije. Naša neumoljiva posvećenost nauci o materijalima znači da su naši proizvodi napravljeni tako da izdrže električni napon, parcijalno pražnjenje, ciklus grejanja i mehaničke vibracije.

Dizajnirani su s lakoćom ugradnje - uzimajući u obzir vertikalna ograničenja prostora. U skladu su sa IEC, IEEE, GB/T i drugim relevantnim međunarodnim standardima.

Veruju nam vodeći proizvođači OEM turbina, razvodnih uređaja i transformatora, kao i proizvođači kablova, elektroprivredna i komunalna preduzeća u borbi sa globalnim izazovima obnovljivih izvora.

Zbog svega navedenog pružamo sveobuhvatna rešenja od jednog proizvođača:

GrampeR d.o.o.
Kneza Viseslava 88
11 030 Belgrade, Serbia
Phone: +381 11 2544 757
+381 11 3543 163
+381 11 3549 365
Fax: +381 11 3059 216
www.gramper.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti