Štampanje varijabilnih podataka u visokoj rezoluciji – Industrijski termal inkjet

Komentari: 0

Videojet termal inkjet štampači (Thermal Inkjet Printers - TIJ) predstavljaju jednu od najčistijih i za operatere najjednostavnijih metoda obeležavanja proizvoda, a uz to obezbeđuju visokokontrastnu štampu sa rezolucijom do 600dpi.

Tehnologija obeležavanja termal inkjet (TIJ) štampom je dugo bio vodeći metod označavanja u industriji pakovanja farmaceutskih proizvoda, u najvećoj meri zbog njegove nenadmašne sposobnosti štampanja u visokoj rezoluciji promenljivih kodova (serijalizacija), logotipova i jedinstvenih bar-kodova, uz pomoć jednostavnog i čistog sistema kojim je lako rukovati.

Nažalost, ova tehnologija imala je jedno veliko, i naizgled nepremostivo, ograničenje koje je onemogućavalo njenu primenu van okvira farmaceutske industrije - mogla je da se koristi isključivo za štampanje po poroznim kartonskim kutijama i ambalaži izrađenoj od materijala na bazi papira. Obeležavanje po bilo kojoj vrsti glatkih, neporoznih površina dovelo bi do razmazivanja mastila.

Tehnologija koja je dovela do velikih promena

Međutim, ova tehnologija pretrpela je značajne tehničko - tehnološke promene u poslednjih nekoliko godina, postajući tako novo rešenje za proizvođače hrane i robe široke potrošnje.

Sve ovo se promenilo otkad je Videojet, u saradnji sa kompanijom Wolke GmbH, plasirao revolucionarnu tehnologiju štampe sa brzosušećim mastilima koja je omogućila da TIJ bude korišćen za štampanje po neporoznim materijalima. Usled mogućnosti obeležavanja po većini materijala koji se koriste za izradu ambalaža, termal inkjet je po prvi put postao upotrebljiva opcija za proizvođače prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje.

Krajnji rezultat je da proizvođači prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje uz Videojet štampače sada mogu iskoristiti pogodnosti termal inkjet-a koje su im bile prethodno nedostupne, usled ograničene mogućnosti adhezije mastila koja se izrađuje na bazi vode.

Glavne prednosti su mogućnost štampanja oznaka visokog kvaliteta, kao i jednostavnost i čistoća pri radu TIJ štampača. Osim toga, za razliku od lasera ili CIJ sistema obeležavanja, termal inkjet ne “ispisuje“ oznaku koristeći jednu diznu ili jedan laserski zrak, već umesto toga istovremeno koristi veliki broj dizni za štampanje. Kao rezultat toga, kompleksni kodovi ili više linija teksta visine do 75mm (3 inča) mogu biti štampani bez uticaja na brzinu proizvodnje ili kvalitet štampe.

Prednosti i isplativost

Nasuprot nekim pogrešnim uverenjima, Videojet thermal inkjet tehnologija predstavlja i veoma isplativu tehnologiju obeležavanja. Iako cena pojedinačnih TIJ kertridža može biti veća od cene CIJ potrošnih materijala, kada se izračunaju ukupni troškovi korišćenja, TIJ se može pokazati isplativijim. 

Pored prednosti koje nudi sama tehnologija, promene u zahtevima obeležavanja mogu takođe uticati na proizvođače prehrambenih proizvoda da se opredele za TIJ. Proizvodni timovi se susreću sa povećanim pritiskom od strane svojih klijenata, kao i sa velikim brojem regulativa kojima se zahteva da kodovi i oznake budu jasno čitljive i sve kompleksnije.

Oni takođe moraju naći način da izađu u susret zahtevima vlasnika brendova u vezi sa štampanjem varijabilnih marketinških kodova, grafika, logotipova, pa čak i QR kodova.

Ovi zahtevi mogu predstavljati preveliki izazov za većinu starijih rešenja štampanja, a posebno za mehaničke (analogne) sisteme obeležavanja, poput hot stamp i roler kodera. Takođe, i stariji tipovi CIJ štampača nisu primenjivo rešenje u navedenim aplikacijama, kao ni obeležavanje koje se vrši u predštampi, gde nije moguće nanošenje dinamičkih, promenljivih kodova.

Zahvaljujući svojim novim tehnološkim mogućnostima, Videojet termal inkjet štampači mogu igrati značajnu ulogu u rešavanju ovih novih zahteva.

TIJ štampači mogu štampati kompleksne promenljive podatke, uključujući oznake sertifikata, rokove trajanja, broj lot-a, promotivne ponude, jednostavne grafike ili oznake brenda i regulatorne informacije poput obeležavanja uvoznih i izvoznih deklaracija.

Trim d.o.o.
Ribarska 83
35000 Jagodina
tel/fax: 035/8220-409,
035/245-409
e-mail: office@trim.rs
web: www.trim.rs

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti