Srpskim privrednicima otvorena vrata slobodnih zona Dubaija

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Predsednik Privredne komore Srbije u Dubaiju je potpisao sporazum sa Savetom slobodnih zona ovog emirata kojim se privrednicima iz Srbije otvaraju nova vrata za poslovanje ne samo na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i drugih zemalja Zaliva, Afrike i Indije.

Istovremeno, kompanije iz UAE Srbiju vide kao svoj poslovni centar u Jugoistočnoj Evropi, zainteresovane su za ulaganja u srpsku ekonomiju i velika delegacija privrednika i predstavnika slobodnih zona Dubaija u Beograd će doputovati u aprilu naredne godine, kako bi sa ovdašnjim kompanijama razgovarala o konkretnim poslovnim aranžmanima.

„Dokumentom koji je danas potpisan sa Džumom Al Matrušijem, prvim čovekom Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija, Privredna komora Srbije našim privrednicima obezbeđuje povlašćene uslove za poslovanje u 11 slobodnih zona Dubaija koje okuplja ovaj Savet.

To podrazumeva ubrzane procedure za otvaranje kompanija, pribavljanje dozvola, carinske i inspekcijske dokumentacije, kao i mogućnost analize tržišta, finansiranja projekata i pronalaženje adekvatnih partnera za njihovu realizaciju. Ulaskom u slobodne zone Dubaija, o čemu već pregovaraju prve naše kompanije, srpskoj privredi otvara se mogućnost izlaska i na druga tržišta regiona, Afrike i Indije”, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. 

Dvodnevnu posetu Emiratima, tokom koje će sutra potpisati i sporazum o razumevanju sa Abu Dabi Ports, kompanijom koja se bavi upravljanjem razvojem i komercijalizacijom luka i slobodnih zona u Abu Dabiju, Čadež je počeo razgovorom sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, koja je i podržala otvaranje Kancelarije PKS u prostorijama ove komore. 

„Srbija je za nas poslovni centar Jugoistočne Evrope”, naglasio je Hamad Mubarak Buamim i najavio da će lično predvoditi veliku privrednu delegaciju Dubajia, koja će u aprilu naredne godine doputovati u Srbiju.

Mogućnosti za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte postoje u gotovo svim oblastima poslovanja od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do informacionih tehnologija. Privredne komore Srbije i Dubaija, zajedničkim aktivnostima i umrežavanjem privrednika, doprineće da se taj potencijal, što pre i što bolje, u obostranom interesu poslovnih zajednica, realizuje, ocenili su predsednici dve komore.

Predsednik Privredne Komore Srbije danas je u Dubaiju posetio i jednu od najvećih slobodnih zona u Emiratima Dubai South i sa rukovodstvom zone razgovarao o konkretnim mogućnostima za poslovanje kompanija iz Srbije.

Dubai South je inače veliki projekat koji je pokrenula tamošnja vlada sa namerom da podrži otvaranje kompanija, kako multinacionalnih korporacija, tako i malih i srednjih preduzeća iz svih segmenata poslovanja i kreira čak 500.000 radnih mesta. Ova slobodna zona, u kojoj posluje više od 5.000 kompanija, biće domaćin Svetske izložbe World Expo 2020 čija je tema digitalizacija i na kojoj će se srpska privreda predstaviti na velikom nacionalnom štandu.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti