SRPSKI STARTAPOVI U PREGOVORIMA ZA INVESTICIJE

Komentari: 0

Predstavnici četiri IT startapa iz Srbije, u organizaciji Privredne komore Srbije u saradnji sa kompanijom East hub, nakon dvonedeljne obuke u Majamiju, predstavili su svoje IT tehnologije i rešenja pred više od 30 američkih investitora.

Kompanije iz Srbije, koje su u okviru prvog srpskog akceleratora u SAD prošle obuku, nastaviće borbu za plasman svojih proizvoda na američkom tržištu.

U narednom periodu PKS će pratiti njihov napredak i nastaviti da ih podržava i pomaže u pronalaženju pravog mesta na velikom tržištu SAD, kaže Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

„Kompanije su tokom dve sedmice obuke, zapaženo promenile način prezentacije proizvoda i prilagodile se američkom tržištu, a veliki pomak napravljen je i u razumevanju navika i funkcionisanja tržišta, potrošača i očekivanja investitora”, kaže Jovanović.

Prema njenim rečima, obuka je bila i prilika za kompanije da vide svoju poziciju u odnosu na konkurenciju na jednom od najrazvijenijih tržišta sveta. Informaciona bezbednost i neophodnost prilagođavanja IT rešenja u odnosu na ovu oblast, prepoznati su kao prostor za unapređenje za srpske kompanije.

Privredna komora Srbije, zajedno sa „Easthub-om” radiće na popularizaciji ove teme među domaćim startap kompanijama, putem webinara.

Infrastrukturnu podršku u ovoj oblasti obezbediće američka kompanija PreCog Security, sa kojom ćemo u narednih mesec dana dogovoriti vidove podrške i o svemu obavestiti našu startap zajednicu, najavila je Jelena Jovanović, ocenivši da je koncept akceleratora u SAD uspešan projekat koji će se dalje razvijati.

Kompanije iz Srbije koje su prošle obuku, nastaviće da plasiraju proizvode na američkom tržištu, a PKS će pratiti njihov napredak i pokušati da im pomogne u pronalaženju pravog mesta na američkom tržištu.

„Dobili smo ponudu od jedne od najvećih kompanija iz naše industrije, pregovori su u toku, i ukoliko sve bude prema planu, biće to neverovatan uspeh za nas“ ističe Živojin Sekulić, predstavnik kompanije 3DSS, koja pravi softver za prepoznavanje lica. Nakon konsultacija sa mentorima, radi boljeg proboja na stranom tržištu, firma je promenila naziv u „FaceVisionTehnologies”.

Odluku da promeni naziv kompanije donela je i ekipa softvera za doziranje lekova „Naopa.Co“ koja svoj rad nastavlja pod nazivom „FamilyPill“.

„Neverovatno je koliko smo naučili za tako kratak vremenski period. Prilika koju smo dobili nemerljivo je vredna za nas u profesionalnom smislu, kao i kontakti sa ljudima koji iza sebe imaju veliko iskustvo i spremni su da ga podele sa nama.

Rezultat predstavljanja američkim investitorima je formiranje kompanije u SAD i dogovor o plasmanu aplikacije na američkom tržištu, koje je, iz naše perspektive, nesaglediva mogućnost”, ističe Vladimir Atanacković , predstavnik „Naopa.Co”.

„Sjajno je što su naše kompanije već nakon prvog događaja dobile direktne ponude i to nam daje satisfakciju da već u junu dovedemo nove startapove kojima ćemo omogućiti prisutnost na američkom tržištu. Srbiji ne nedostaje dobrih ideja, već prava podrška kako da se te ideje plasiraju u svet“, kaže Vuk Živković, osnivač kompanije „East hub“, najavljujući uskoro sledeći konkurs.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti