Srbija iz svemira na digitalnoj platformi GeoSrbija

Komentari: 0
Fotografija od: GeoSrbija/Printscreen

Republički geodetski zavod objavio je na nacionalnom geoportalu GeoSrbija visokokvalitetni digitalni ortofoto mozaik rezolucije 30cm izrađen na osnovu satelitskih snimaka prikupljenih tokom 2020. i 2021. godine optičkim satelitskim sistemima WorldView-2, WorldView-3 i GeoEye-1.

Ovi sistemi, sa udaljenosti od preko 600km, na površini Zemlje snimaju sve objekte veće od 30cm koristeći najsavremenije multispektralne optičke senzore. Sateliti prave mnoštvo snimaka koji se, u postprodukciji, sastavljaju u mozaik kako bi se kreirala slika za teritoriju Srbije.

Svi podaci su georeferencirani u univerzalnoj međunarodnoj projekciji i moguće je kombinovati ih sa drugim prostornim podacima, a jedna od najvažnijih funkcija je mogućnost upoređivanja ovih snimaka sa onima iz prethodnih epoha.

Na taj način je moguće obezbediti i pregled promena u prostoru i na objektima tokom protoka vremena kao četvrte dimenzije, tako se obezbeđuje identifikacija neke pojave, praćenje njene učestalosti i promena u obimu njene rasprostranjenosti kroz određeni vremenski interval, saopštio je Republički geodetski zavod.

Nabavku novog seta satelitskih snimaka vrlo visoke rezolucije podržala je Svetska banka kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji se implementira u RGZ-u od 2015. godine.

Satelitski snimci veoma visoke rezolucije pružaju efikasne informacije o prostornim promenama i od izuzetne su koristi za održavanje i ažuriranje baza podataka katastra nepokretnosti, topografskih i kartografskih baza podataka i drugih srodnih službenih registara u nadležnosti RGZ-a. Snimci predstavljaju valjan osnov za pokretanje postupaka pred državnim organima, organima lokalne samouprave i javnim preduzećima nadležnim za imovinsko-pravne odnose, urbanizam i građevinarstvo, poljoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine, upravljanje rizicima, socijalnu i fiskalnu politiku i dr.

Visokokvalitetni digitalni ortofoto mozaik koristiće se za implementaciju svih projekata od nacionalnog značaja gde geoprostorni podaci igraju važnu ulogu u donošenju odluka i vođenju adekvatne politike.

Korišćenje ovih podataka podržaće realizaciju mnogih aktivnosti u okviru pregovaračkih poglavlja za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji kao što su uspostavljanje IACS Sistema za identifikaciju parcela, NATURA2000, implementaciju INSPIRE direktive i dr.

Glavni korisnici ortofoto mozaika su svi organi državne uprave i lokalne samouprave, obrazovne institucije i druge organizacije koje je osnovala država.

Svi oni podatke će koristiti bez naplate republičke administrativne takse.

Podaci će, uz odgovarajuće uslove, biti komercijalno dostupni u Republici Srbiji javnim preduzećima, pravnim i fizičkim licima, profesionalim korisnicima koji se bave poslovima u oblasti nekretnina, GIS-a, energetike, inženjeringa, poljoprivrede i dr.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti