Srbija i Grčka ojačaće saradnju u oblasti inovacija i novih tehnologija

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Spremnost Srbije i Grčke da u bliskoj budućnosti ostvare viši stepen saradnje u oblasti inovacija i novih tehnologija iskazali su ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za razvoj i investicije Grčke Adonis Georgiadis.

Na sastanku u Atini je istaknuto da je produbljivanje saradnje u oblasti inovacija najbolji način za jednako uspešan nastavak partnerstva, imajući u vidu uspeh dosadašnje saradnje, kao i činjenicu da Srbija nastavlja sa politikom privlačenja investicija, uz poseban akcenat na startap kompanije i njihovo finansiranje kroz investicione fondove, navedeno je na sajtu Vlade.

Ukupna trgovinska razmena u 2021. godini iznosila je 636 mil EUR - izvoz Srbije u Grčku je iznosio 234 mil EUR, a vrednost uvoza iz Grčke 402 mil EUR.

Tokom 2022. godine nastavljen je trend rasta, a u periodu od januara do jula, spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja iznosila je 480 mil EUR.

Grčka je trenutno jedan od najvećih investitora u Srbiji, sa ukupnom vrednošću investicija od 2,2 mlrd EUR.

Na teritoriji Srbije registrovano je približno 600 aktivnih privrednih subjekata iz Grčke i postoji značajan potencijal za proširenje i jačanje saradnje.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti