„Smart City“ ali ne samo za elitu

Komentari: 0
Fotografija od: ©C.Jobst/PID - Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (u sredini)

Beč je „najpametniji grada na svetu“. To potvrđuje aktuelni „Smart City indeks“ - studija koja upoređuje 153 grada i ocenjuje koji grad koristi najpametnija rešenja za izazove, kao što je sve veći broj stanovnika, saobraćaj i zaštita klime kao i digitalna rešenja koja građanima koriste.

Beč je ove godina drugi put zaredom na prvom mestu. Iza Beča su London na drugom i grad St. Albert u Kanadi na trećem mestu.

Beč je na samom vrhu rang-liste zbograzrađene Smart-City-strategije koja je sprovedena na konkretnim projektima. „Austrijski glavni grad je bio ubedljiv sa svojom sveobuhvatnom strategijom i inovativnim rešenjima iz oblasti mobilnosti, ekologije, obrazovanja, zdravstva i uprave kao i daljom kontrolom napretka pojedinačnih projekata“, navodi se u studiji. Za indeks je uzeto u razmatranje ukupno 12 kriterijuma i 31 podkategorija, a obuhvaćene teme su: stanovanje, infrastruktura, orijentisanost ka poslovanju, obrazovanje pa sve do zdravstvenog sistema. Beč je dobio 74 od maksimalnih 100 poena.

„To što je Beč u vrhu i što se u Beču lepo živi, to se ne podrazumeva“, kaže gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig. „Grad mora dalje da se razvija i da se pokrenu sledeći koraci.“

Veliki izazov predstavlja dalja upotreba digitalizacije u korist građana. Kao primeri, tu su aplikacija „Reci Beču“ (Sag’sWien-App“) preko koje problemi i zahtevi u pojedinačnim naseljima mogu direktno da se prijave Gradu, ili „Moj Beč“ – onlajn-usluga Grada bez odlaska u opštinu, kao što su prijava za mesto u obdaništu, naručivanje parking kartice ili prijavljivanje bašte od strane vlasnika restorana.

„Beč ne sme da postane grad sa dve brzine u kojem samo elita profitira od digitalizacije“, upozorio je gradonačelnik Ludvig. Zbog toga se Grad angažuje da digitalizacija dopre i do najmlađih.

U roku od tri godine svaka škola pod okriljem Grada biće opremljena bežičnim internetom. Stariji sugrađani će se uz pomoć „kućnog asistenta“ „WAALTeR“ upoznati sa mogućnostima digitalizacije.

A da bi i u budućnosti Beč bio konkurentan radi se na proširenju digitalne infrastrukture,na primer sa novim standardom 5G za mobilni internet.

 

Izvor: 
 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti