Sektor kreativnih industrija ostvario rast od 3,6% i tokom pandemije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Uprkos efektima pandemije koronavirusa, sektor kreativnih industrija ostvario je rast od 3,6% i taj rezultat je i dalje iznad perioda pre krize, saopštila je Vlada Srbije.

Navedeno je da, prema izveštaju "Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije" Ekonomskog fakulteta u Beogradu, delatnosti kreativnih industrija u Srbiji ostvaruju kontinuirani rast.

Ove delatnosti u Srbiji čine više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda Srbije (7,4% prema podacima za 2019. godinu) i ostvaruju kontinuirani rast, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60%.

Kumulativni rast izvoza sektora kreativnih industrija od 2014. do 2020. iznosi čak 51%, dok je u istom periodu ukupna vrednost ostvarenog izvoza 346.8 milijardi dinara.

U istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porasla je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara, tačnije ostvaren je rast od 32%.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da impozantni ekonomski rezultati ukazuju na rast i razvoj u sektoru kreativnih industrija, ali i potencijal koji je tek moguće ostvariti.

- Raznim merama država je u prethodnom periodu poboljšala uslove rada upravo ovog sektora, a ima i još prostora za unapređenje, na čemu i radimo kontinuirano - naglasila je premijerka.

Prema njenoj oceni, posebno je važno da više od polovine zaposlenih u ovom sektoru čine mladi od 20 do 45 godina, visokoobrazovani, dok je procenat žena između 40 i 45 odsto.

Ona je navela da je, osim toga, upravo u ovom sektoru primetan trend decentralizacije, ali i velike međusektorske saradnje i brojnih inovacija, kojima je Srbija veoma konkurentna na međunarodnom tržištu.

- Upravo to je naša velika prilika – da razvojem kreativnih industrija i podrškom talentima, inovatorima, naučnicima, direktno i na najbolji mogući način gradimo imidž moderne Srbije u svetu - objasnila je predsednica Vlade.

Brnabić je podsetila na to da je zbog toga i osnovana nacionalna platforma "Srbija stvara", koja deluje kao nacionalni brend moderne Srbije, afirmišući i podstičući srpsku izuzetnost, inovativnost i kreativnost.

Na ubrzani razvoj sektora kreativnih industrija u Srbiji ukazuje i porast broja registrovanih privrednih subjekata koji se bave nekom od 80 delatnosti iz sektora kreativnih industrija, inovacija i ekonomija zasnovanih na znanju, sa 45 hiljada na više od 73 hiljade subjekata, što predstavlja rast od čak 62%.

Analiza pokazuje da je najveći broj pravnih lica osnovan u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video-igara i proizvodnje audiovizuelnog sadržaja.

Ukoliko posmatramo samo preduzetnike u ovom sektoru, BDV koju su kreirali porasla je sa 13 milijardi dinara na 40 milijardi dinara, odnosno neverovatnih 200%, odnosno skoro tri puta.

Broj preduzetnika se gotovo udvostručio sa 14 hiljada na 31 hiljadu preduzetnika, dok je njihov ukupni promet porastao za 55 milijardi dinara, odnosno za 187 odsto.

Docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Igor Kovačević rekao je da su kreativne industrije veoma važne jer u prvi plan stavljaju znanje i informacije, kao najbitnije resurse na kojima savremene ekonomije baziraju svoj razvoj i tako doprinose transformaciji ka društvu zasnovanom na znanju.

On je ukazao na to da kreativne industrije, pored kreiranja novih oblasti, dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i unapređuju proizvodnu efikasnost, podižu kvalitet proizvoda koji je sada više prilagođen zahtevima savremenih potrošača i konačno čine proizvode i usluge globalno dostupnim i konkurentnim.

- Direktan doprinos kreativnih industrija u Srbiji beležimo kroz ekonomske uticaje na rast BDP Srbije, ali i rast zaposlenosti i izvoza - naveo je Kovačević i dodao da su značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale da je naš proizvod već prepoznat u svetu.

Nacionalna platforma "Srbija stvara/ Serbia creates" je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti