RS-232/485 SERIJA PROIZVODA DIGITUS®

Komentari: 0

Standard RS232, koji je uglavnom razvijen za telekomunikacionu industriju, uskoro slavi 60. godišnjicu. Uprkos protoku vremena i postepenoj popularizaciji konkurentnih rešenja, i dalje postoji potražnja za proizvodima zasnovanim na serial bus sistemu, kako u oblastima industrijske potrošnje, tako i u aplikacijama SOHO (Small Office / Home Office).

RS232 (preporučeni standard 232) od 1962. godine primenjen je kao standard za serijsku komunikaciju između predajnika ili terminala (Data Terminal Equipment, DTE), npr. računar i prijemnik ili komunikaciona oprema (Data Equipment, DCE), obično modem. Ovaj standard je mnogo puta menjan, prvo 1969. godine, onda 1986. a zatim ponovo 1997. godine, kako bi se prilagodio trenutnim potrebama tržišta i životne sredine.

Poznat i kao COM port ili serijski port, RS232 je vrhunac popularnosti dostigao 1980-ih, kada se koristio kao standardni port u ličnim računarima za povezivanje, između ostalog, računarskih miševa, tastatura i štampača. I danas još uvek možemo naći na tržištu uređaje koji komuniciraju preko ovog porta, kao što su: kase, satelitski prijemnici, audio-video prijemnici ili UPS sistemi.

Od 1996. njegova popularnost na potrošačkom tržištu počela je postepeno da opada, sve dok ga u potpunosti nije zamenio USB standard, u mnogim pogledima bolji i moderniji. Specijalizovani uređaji, koji se uglavnom koriste u industrijskom sektoru, ostali su izuzetak, gde - uprkos rastućoj popularnosti Ethernet mreža - i dalje nailazimo na RS232 portove i njegovu „mlađu“ i moderniju verziju - RS485.

Osnovne razlike između RS232 i RS485 prikazane su u tabeli:

Nedostatak RS232/485 interfejsa u savremenim računarima može se otkloniti sledećim proizvodima marke DIGITUS®, koji već više od 50 godina uspešno snabdevaju tržište proizvodima koji su tehnički moderni i prilagođeni promenljivim trendovima.

Ovi proizvodi se mogu podeliti u dve glavne grupe:
• USB na RS232 / 485 adapteri
• PCI i PCI Express na RS232 ekspanziona kartica

USB ZA RS232 / 485 ADAPTERE

Adapteri USB za RS232 su porodica proizvoda koji omogućavaju razmenu podataka između računara sa USB portom i serijskih perifernih uređaja.

Ovo je praktično rešenje za sve korisnike relativno novog hardvera koji nije opremljen RS232 priključcima. Omogućava razmenu podataka između računara i perifernih uređaja kao što su: meteorološke stanice, senzori, sistemi za upravljanje mašinama, SAT dekoderi, konzole, PDA uređaji, skeneri, modemi, ISDN adapteri i mnogi drugi.

Adapteri podržavaju USB1.1 i USB2.0 standarde i najnoviji tip USB Tipe-C ™ konektora. Korišćenjem FTDI porodice čipseta osigurava se kompatibilnost za sve standardne operativne sisteme, kao i podrška za funkcije kao što su: upravljanje napajanjem i daljinsko podizanje sistema. Oni nude brzine prenosa podataka do 3 MBd.

Napajanje se vrši preko USB-a, pa nije potrebno zasebno napajanje. Zahvaljujući gore navedenim karakteristikama i kompaktnoj veličini, idealni su kao proširenje funkcionalnosti mobilnih računara, ali se mogu koristiti i na stonim računarima. Rade sa operativnim sistemima Windows, Linux i MAC OS X.

Gore pomenuta grupa uključuje sledeće proizvode:

Ponuda takođe uključuje rešenja za komunikaciju između računara i serijskih uređaja koji podržavaju RS485 standard konektore. Ovim adapterima takođe nisu potrebni spoljni izvori napajanja i nude brzinu prenosa podataka do 3 MBd.

Spektar primena uključuje: industrijske sisteme, sisteme čitača kartica, pristupne sisteme, elektronske sisteme plaćanja (putarine, autobuski linijski prevoz, višespratna parkirališta) i konstrukciju mašina.

Sarađuju sa sledećim operativnim sistemima: Windows, Linux i MAC OS X.


 

PCI I PCI EXPRESS ZA RS232 EKSPANZIONE KARTICE

Ekspanzione kartice RS232 savršeno su rešenje za korisnike stonih računara. Kompatibilni su sa matičnim pločama sa PCI ili PCI Express konektorima.

One nude brzinu prenosa do 115.200 bps (PCI) i 128.000bps (PCI Express), a takođe nadograđuju Vaš računar sa 2 ili 4 dodatna RS232 porta.

Kartice imaju jedan čip koji smanjuje opterecćenje procesora za 48% u poređenju sa konvencionalnim serijskim komunikacionim karticama. Pogodni su za povezivanje modema, PDA, digitalnih fotoaparata, štampača, ISDN adaptera, POS sistema i mnogih drugih uređaja sa serijskim portovima.

Pored toga, model PCI Express se takođe može instalirati na Mini PC zahvaljujući priloženom nosaču niskog profila. Kartice su kompatibilne sa sledećim operativnim sistemima: Windows i Linux.


 

TME takođe nudi širok spektar kablova i serijskih adaptera sa DB9 konektorima, koji su savršen dodatak prikazanoj ponudi.

www.tme.eu

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti