Punjenje i doziranje

Komentari: 0

Gravimetrijsko doziranje i punjenje je princip koji se često koristi zbog tačnijeg odmeravanja.

Tako je čest slučaj da se proizvodi koji se prodaju po zapremini ili komadima odmeravaju gravimetrijski, odnosno po masi.

Na primer: ulje koje se prodaje zapreminski, pakuje se gravimetrijski pošto gustina ulja značajno varira sa temperaturom.

Mašine za punjenje se mogu sastojati iz dela za doziranje koji može biti sa ili bez dela za pakovanje.

Kod punilica i doziranja se često javljaju problemi dugotrajne stabilnosti ili pouzdanosti sistema. Zbog toga se često koriste kontrolne vage koje proveravaju tačnost sistema doziranja.

Drugi pravac je poboljšanje sistema doziranja i punjenja, što se može obezbediti izmenama u procesu ili izborom odgovarajućeg mernog lanca.

Pre svega se misli na merne ćelije i elektroniku za dinamička vaganja sa integrisanim procedurama doziranja i optimizacije. HBM-ove elektronike serije PAD i DSE su napravljene za uklanjanje takvih problema.

PAD se konfiguriše preko besplatnog softvera PanelX a DSE imaju integrisan web server za konfiguraciju preko internet pretraživača.

Različiti sistemi punjenja su se razvili ne samo zbog različitih karakteristika proizvoda, već i zbog stalne potrebe za većom tačnošću odmeravanja.

To je naročito važno za skuplje proizvode, ili linije sa velikim kapacitetom, gde se mogu napraviti velike uštede.

Gravimetrijske punilice možemo podeliti na:

• mašine za merenje neto mase:

punilice koje odmeravaju predefinisanu masu proizvoda. Često se radi o rasutom materijalu. U pitanju su sekvencijalne ili šaržne vage. Sa ovim mašinama mogu da se odmeravaju najrazličitiji materijali: od peska, povrća, žitarica. Sa ovim punilicama se ostvaruju manji i srednji kapaciteti.

• kombinovane punilice (multi head vage):

u pitanju su punilice sa neto masom i više jedinica (glava) za odmeravanje. Predefinisana masa se dobija pražnjenjem odgovarajuće kombinacije napunjenih glava. Ovakvi sistemi su najbolji za komadaste proizvode koji treba da se pune sa srednjim i visokim kapacitetima: čips, salata, peciva…

• mašine za merenje bruto mase:

ove punilice odmeravaju predefinisanu masu proizvoda, koja može biti gasovita, tečna, praškasta, zrnasta, direktno u pakovanje koje se oslanja na vagu koja kontroliše proces punjenja. Ovaj sistem se koristi za kafu, ulje, hemikalije, šećer, plin… Ove mašine su najpodesnije za manje i srednje kapacitete.

• brojačke punilice

mašine za pakovanje koje odmeravaju komadni materijal prema predefinisanoj masi. U pitanju su mašine za pakovanje lekova, šrafovske robe…

Merna tehnika za profesionalce:
TRCpro d.o.o.
Preradoviće va 31,
21131 Petrovaradin, Srbija
tel: +381 (0) 21 6433774
faks: +381 (0) 21 6433824
www.trcpro.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti