PUNJAČI ZA ELEKTRIČNA VOZILA

Komentari: 2

Stanica za punjenje električnih vozila, takođe nazvana EV (EA) mesto za punjenje ili tačka punjenja električnom energijom, sa kompletnom opremom za napajanje električnih vozila, element je infrastrukture koja snabdeva električnom energijom električna vozila, odnosno električne ili hibridne automobile.

Sagledavajući ovo kao realnost bliske budućnosti u trendu globalnog razvoja, NOARK se potrudio da na vreme razvije svoja jednostavna, pristupačna i pouzdana rešenja za ovaj globalni zadatak. Dugogodišnje praćenje trendova, uz mnogobrojne reference instaliranih uređaja, daju nam za pravo da Vam predstavimo sigurno rešenje.

Pošto se gotovo svaki vlasnik električnog vozila mora sam snalaziti za punjenja svog vozila zbog nedostatka javnih stanica za punjenje, idealno rešenje je instalacija sopstvenog punjača u garaži ili na parkingu gde držite vozilo, a da pri tome instalacija i korišćenje budu jednostavni, pouzdani i bezbedni.

Namenski punjači donosi nekoliko ključnih prednosti:

- instalacija je vrlo jeftina - sigurnosni rizici postavljanja punjača za kućnu ili komercijalnu upotrebu praktično ne postoje,

- punjenje je dostupno u bilo koje vreme - možete podesiti struju punjenja i samim tim vreme punjenja,

- pomaže u korišćenju raspoložive električne energije na najisplativiji i energetski najefikasniji način.

NOARK nudi cenovno pristupačan zidni punjač Ex9EV, pogodan za sva električna vozila koja se pune sa el. energijom, koji je pogodan i za komercijalnu upotrebu, ili samo kabl za punjenje Ex9EVC u kome se nalazi ugrađena sva neophodna zaštita, koji je prihvatljiviji za kućnu upotrebu, a i kao mobilno rešenje koje ćete imati u svom prtljažniku (potrebno je bilo gde samo imati industrijsku utičnicu za snabdevanje el. energijom). 

Oba rešenja se mogu spojiti na standardno monofazno napajanje, kao i na trofazno napajanje, pri čemu trofazno rešenje značajno smanjuje vreme punjenja. 

Raspon struje iz mreže je od 10A do 32A za zidni punjač Ex9EV, odnosno od 16A do 32A za kabl za punjenje Ex9EVC. 

Kod zidnog punjača Ex9EV uključeno je i 5 metara dugačkog kabla sa jednim od dva najčešće korišćena priključka - Tip 1 (5 pinova) ili sve dominantnijeg Tipa 2 (7 pinova).

Baterije u električnim vozilima rade na principu: kada se napune, može doći do curenja zaostalih jednosmernih struja. 

Da bi se izbegla takva situacija, diferencijalna strujna zaštitna sklopka tipa B toplo se preporučuje za sve vrste punjača za električna vozila.

Dok većina proizvođača rešavaju ovaj zahtev dodatnim postavljanjem FID uređaja, NOARK Ex9EV zidni uređaj ima ugrađenu vlastitu FID sklopku tipa B, čime se garantuje sigurnost na najvišem nivou i pouzdanost rada.

Kod Ex9EVC kabla za punjenje sva potrebna zaštita i nadzor ugrađeni su u sam kabl tokom izrade a takođe, moguće je na svakom kablu podesiti struju punjenja od 8A do 32A.

Vreme punjenja za neka od najpopularnijih električnih vozila je sledeće:

GrampeR d.o.o.
Kneza Viseslava 88
11 030 Belgrade, Serbia
Phone: +381 11 2544 757
+381 11 3543 163
+381 11 3549 365
Fax: +381 11 3059 216
www.gramper.com

2 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Nenad Beko
27.02.2024 21:36
Postovani,

Interesuje me punjac za kucnu upotrebu (garaza) za 1 vozilo, hibrid.

Koje su opcije i cijene? Da li imate distributera u Crnoj Gori?

Srd.pozdrav
Nenad Odgovori
Rista Ognjanović
10.03.2022 13:59
Pozdrav, zanima me punjač za autonomnu (off-grid) upotrebu. Nameravam da gradim mikrosolarnu elektranu. To bi bio izvor napajanja za Li-jon baterije. Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti