Privrednici i bankari očekuju inflaciju od 2% u 2021. godini

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima decembarske ankete, kreću se u granicama cilja od 3% plus/minus 1,5%, navedeno je na sajtu Narodne banke Srbije.

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred nastavila su da se kreću blizu nivoa od 2%.

Za decembar 2021. predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju od 1,9%, dok privrednici za isti period očekuju inflaciju od 2%.

Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima, navodi NBS, ona su kod finansijskog sektora nešto niža nego u prethodnoj anketi i iznose 2,3%, dok su se očekivanja privrednika vratila na nivo od 2%.

- Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta- navedeno je.

Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na veb-stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti