Privredni rast u evrozoni će do kraja godine preći nivo pre pandemije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard ocenila je da bi ekonomska aktivnost u evrozoni do kraja godine trebalo da "pređe svoj prepandemijski nivo".

Oporavak privrede je u stalnom porastu ali bi delta soj virusa mogao da "odloži potpuno otvaranje", rekla je Lagard novinarima.

Evropska centralna banka danas je povećala prognozu rasta BDP-a u 19 zemalja evrozone za 2021. godinu u kontekstu privrednog oporavka posle pandemije, i ocenila da je rast cena ipak privremen.

Ta monetarna institucija predviđa privredni rast od 5% u 2021. godini, u odnosu na 4,6% koliko je bilo prognozirano prilikom poslednje objave u junu.

Banka takođe očekuje u 2021. godini inflaciju od 2,2% u odnosu na 1,9% koliko je prognozirano u junu.

Taj rast će, prema tome, preći srednjoročni cilj institucije od 2% inflaciije.

Međutim, rast cena je "uglavnom privremen" rekla je Lagard, dodajući da ona nazire i znake koji ukazuju da bi rast cena mogao da bude trajniji.

Prema banci, inflacija bi trebalo da uspori 2022. godine na 1,7%, a zatim na 1,5% 2023. godine.

Uz takve privredne pokazatelje ECB je odlučila da blago ublaži svoje mere za vanrednu podršku privredi uvedene početkom zdravstvene krize a koje su se odnosile na otkup duga.

- Oporavak se zasniva na uspehu kampanje vakcinacije u Evropi što je omogućilo znatno ponovno otvaranje privrede - rekla je Lagard.

Stručnjaci ECB su malo smanjili, sa 4,7% na 4,6%, svoje predviđanje privrednog rastra za 2022. godinu i ostavili nepromenjeno na 2,1% predviđanja rasta za 2023.

Skok inflacije se objašnjava porastom cena nafte i pritisaka na troškove koji proizilaze iz privremenih nestašica materijala i opreme, rekla je Lagard ali je i dodala da bi trebalo te nestašice da se savladaju u prvom polugodištu 2022. godine.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti