Priključite se rEVoluciji u transportu

Komentari: 0
Fotografija od: Charge&Go

Da li vozila na električni i hibridni pogon pripadaju budućnosti ili su rezervisana samo za zapadne, naprednije ekonomije? Ipak, ako su ovde i sada, takvo razmišljanje je očigledno pogrešno.

Zemlje širom sveta kroje svoje zakone kako bi električna energija postala primarni, pa čak i jedini pogon vozila. Najčešća sredstva za ostvarenje tih težnji predstavljaju zabrana kupovine dizelaša i benzinaca, pooštravanje propisa o izduvnim gasovima i ograničenja kretanja pojedinih kategorija vozila zbog njihovog ”zagađujućeg” svojstva.

Takođe, vlasnici elektromobila uživaju i u drugim olakšicama kao što su oslobođenje od taksi na uvoz i kupovinu, porez na dodatu vrednost i putarine. U pojedinim zemljama imaju pravo na korišćenje saobraćajnih traka za autobuse i ne plaćaju parking.

Paketi podrške utiču na to da ukupan trošak posedovanja elektromobila bude niži u odnosu na trošak posedovanja konvencionalnog vozila.

Privlačnosti električnih vozila doprinosi i njihovo pojeftinjenje i unapređenje kapaciteta i performansi baterija, povećanje dometa zahvaljujući jednom punjenju i veći izbor modela i produženje životnog veka. Zaključno sa 2019. godinom, broj automobila na elektropogon u čitavom svetu iznosio je 7,2 miliona.

Poređenja radi, 2010. godine bilo ih je 17 hiljada. Trendom ipak nisu obuhvaćeni isključivo automobili, već se ”elektrifikuju” i javni i kamionski prevoz.

Iako Srbiju prati glas da uvek kaska za zapadom, održivi transport se polako, ali sigurno, popularizuje i kod nas.

Kao jednu od poluga za njegov napredak, Vlada je u martu prošle godine opredelila 120 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila, kako bi se poboljšao kvalitet vazduha i očuvala životna sredina.

Našom zemljom sada jezdi oko 200 registrovanih elektromobila, a putevima krstari i oko 1.500 registrovanih hibrida. Kako bi ”vožnja na struju” zaživela na ovim prostorima, neophodan je i razvoj odgovarajuće punjačke infrastrukture. Da eko-alternative dizelašima i benzincima ne bi ostale ”praznih baterija”, tu su svakako elektropunjači.

U preduzeću MT-KOMEX, kao pioniru zaokreta ka elektromobilnosti u našoj zemlji, prepoznali su potrebu tržišta da postavljeni punjači budu povezani u jedan integralni skup da bi vozači lakše pronašli mesto za dopunu svojih elektromobila.

Kao što pretpostavljate, za razliku od benzinskih pumpi, električnih punjača nema na svakom ćošku.

Tu ideju su i sproveli u delo u saradnji sa finskom kompanijom Virta koja je globalni lider za sistem za kontrolu i naplatu punjenja.

Tako je nastao charge&GO, prva regionalna platforma za naplatu korišćenja mesta za punjenje električnih vozila, koja će pored Srbije obuhvatiti i komšijske zemlje. MT-KOMEX poziva sve zainteresovane kompanije da uvrste svoje punjače u mrežu charge&GO.

Kako funkcioniše charge&GO?

Platforma korisnicima omogućava brzu pretragu najbližih elektropunjača u mreži charge&GO, kao i raspoloživih stanica za punjenje.

Fotografija od: Charge&Go

Registrovanim korisnicima su omogućene i povoljnije cene za punjenje, a neregistrovani korisnici usluga koriste punjačka mesta za svoje četvorotočkaše uz jednokratno plaćanje. Naravno, uvek postoji mogućnost da se registruju i da koriste platformu uz pomenute povoljnosti.

Dostupna je i mobilna aplikacija za iOS i Android mobilne platforme, što će dodatno olakšati punjenje, zato što vozači brzo i lako mogu da započnu proces punjenja jednostavnim odabirom punjača sa mape.

Svakim danom broj punjača u okviru charge&GO mreže raste, pa se već sada možete dopuniti na tri brza punjača na NIS i GAZPROM benzinskim stanicama, kao i na ultra brzom punjaču kod naplatne stanice Vrčin.

Novosađani i Kragujevčani mogu da dopune baterije na svom četvorotočkašu u tržnim centrima Promenada i Plaza, dok oni provode vreme tražeći novu garderobu ili poklone za voljene osobe.

Između ostalih charge&GO mrežu su izabrali i predstavnici automobilske industrije u Srbiji kao što su British motors i Hit Auto. Ukoliko se dunavskom magistralom uputite do Kladova, tu će vas čekati jedan ”zeleni” punjač koji ima i svoju solarnu nadstrešnicu za napajanje, a nalazi se na parkingu domaće kompanije Termovent.

ABB je među prvima postavila brzi punjač na parkingu kompanije na Voždovcu, čiji je primer sledio i MT-KOMEX pa sve vozače električnih automobila, može obradovati vest da i u Rakovici mogu da napune svoje vozilo na adresi Oslobođenja 22b.

Osim što će korisnici moći bezbrižno da se kreću kroz zemlju i region, zahvaljujući saradnji preduzeća MT-KOMEX i Virte, na raspolaganju će imati i elektropunjače u 28 zemalja sveta koji su deo ove globalne platforme. I to bez dodatnog troška!

Fotografija od: Charge&Go

Elektromobilnost nije zelena bez zelene energije

Uprkos tome što elektromobili ne ispuštaju gasove sa efektom staklene bašte, mnogi stručnjaci skreću pažnju na to da su ova vozila zapravo nedovoljno čista alternativa prevoznim sredstvima na dizel ili benzin u zemljama čiji se energetski miks uveliko oslanja na ugalj. Među njima je i Srbija.

Iako elektromobili ne emituju zagađenje na putevima, oni indirektno učestvuju u njegovom oslobađanju u Kostolcu. MT-KOMEX nastoji i to da promeni kroz izgradnju i isporuku opreme za više od 8000 kW malih solarnih elektrana širom zemlje i regiona.

O MT-KOMEXU

Preduzeće MT-KOMEX svojim klijentima nudi stručnost, bezbednost i pouzdanost utemeljenu na 28 godina poslovanja.

U prethodnih deset godina postepeno su dopunjavali osnovnu delatnost zahvaljujući učešću u širenju mreže punjača za elektromobile, kao i u brojnim projektima izgradnje elektrana iz obnovljivih izvora energije.

Uporedo sa tehnološkim promenama u različitim industrijskim sektorima, i oni su usvajali nova znanja i veštine.

Zaposleni su obučeni da instaliraju punjače, kako u manjim stambenim i poslovnim jedinicama, tako i u većim objektima sa zahtevnijom infrastrukturom, na parkiralištima, pumpama i koridorima magistralnih puteva i auto-putevima.

Njihova umešnost je očigledna, a dovoljno je baciti pogled na njihov portfolio – poverenje su im ukazali auto-proizvođači i njihovi zastupnici BMW, British motors, Hyundai, Fiat, Renault, kao i javne garaže, hoteli, tržni centri i benzinske stanice na auto-putevima Srbije.

Fotografija od: Charge&Go

Sasvim je moguće da se dogodi da i vi svoje vozilo na električni ili hibridni pogon dopunite na njihovom elektropunjaču do koga ste došli putem platforme charge&GO.

Kako zapravo charge&GO funkcioniše

Platforma charge&GO je sve ono što je potrebno vlasniku automobila na električni pogon.

„Pomoću ove platforme umrežavamo vozače električnih automobila i vlasnike punjača, a mi smo operatori ove mreže. Platforma nam omogućava da upravljamo samim sistemima mesta za punjenje, kao i da u realnom vremenu prenesemo informaciju korisnicima našeg sistema”, objašnjava Miloš Kostić iz kompanije MT-KOMEX.

Korisnici platforme mogu brzo i lako da koriste punjačka mesta i da pri tom imaju potpuni nadzor nad čitavim procesom punjenje, bilo da su neregistrovani ili registrovani korisnici. Ceo sistem punjenja je veoma jednostavan – prvi korak je pronaći punjačko mesto pomoću platforme ili mobilne aplikacije. Na mapa.chargego.rs odmah dobijate informaciju koja stanica je slobodna.

Na punjačkom mestu, potrebno je autorizovati se, pomoću RFID kartice ili mobilnog telefona, bilo skeniranjem QR koda ili upisivanjem ID broja punjača. Sesija punjenja počinje onog trenutka kada priključite kabl na odabrano punjačko mesto.

Punjenje možete pratiti na platformi ili pomoću aplikacije, a kada želite da završite proces, potrebno je završiti punjenje na isti način na koji ste ga i započeli. Poslednji korak je da skinete kabl i nastavite svoje putovanje.

Ukoliko sistem koristite bez registracije, potrebno je da punjenje započnete skeniranjem QR koda ili ukucavanjem ID broja stranice na stranici platforme punjenje.chargego.rs. Kada to uradite dobićete jasan prikaz cena po minutu i uslove za korišćenje. Imate mogućnost promene jezika, a zatim se otvara stranica za unos podataka sa kreditne kartice.

Fotografija od: Charge&Go

Na kraju birate tip priključka, dobijate informacije o količine energije i trajanju sesije, a na imejl vam po završetku sesije punjenja stiže elektronski račun.

”Vlasnici vozila na električni pogon koji izaberu opciju da se registruju na sistem charge&GO dobijaju niz pogodnosti, kao što su bolja cena za punjenje, kako kod nas, tako i u partnerskoj mreži i mogu da izaberu pripejd i postpejd opciju.

Uobičajeno je da fizička lica koriste pripejd opciju, dok korporativni korisnici imaju mogućnost da naše usluge plaćaju na mesečnom i tromesečnom nivou”, dodaje Kostić.

U mejlu dobrodošlice dobijate link za verifikaciju naloga, a kad ga potvrdite, možete pristupiti daljim koracima. Aplikacija ili platforma će vas voditi, unesite sve tražene podatke i vaš put u električnu budućnost može da počne!

Broj punjačkih mesta raste iz dana u dan - PRIDRUŽITE SE! 

Ovaj članak je nastao uz podršku Evropske Unije u okviru Inicijative EU4Energy. Za objavljeni sadržaj je isključivo odgovorna kompanija CEEFOR - Centar za energetsku efikasnost i održivi razvoj, a članak ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti