Preokret energetike ka obnovljivim izvorima kao posledica pandemije

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Kriza izazvana pandemijom Kovid 19 ukazuje na neophodnost sve veće diversifikacije izvora energije i zahteva drugačiji pristup privrede tržištu energije. Pandemija će, takođe, uticati na ubrzanje energetske tranzicije ka sve jačoj poziciji obnovljivih izvora energije, istaknuto je na okruglom stolu "Energetska tranzicija i COVID19" održanom u Privrednoj komori Srbije. 

„Situaciju da je srpska industrija plaćala i duplo skuplje električnu energiju objašnjava tek nedavni izlazak naše privrede na otvoreno tržište električne energije i pomalo intertno ponašanje. Ugovori se sklapaju krajem godine i privrednici bi mogli, udružujući se i praveći veće grupe naspram onih koji im obezbeđuju električnu energiju, da postignu bolje uslove", izjavio je savetnik predsednika PKS Miroslav Lutovac.

On je istakao da je berza električne energije nedavno napravila novi proizvod kojim je ponuđeno kupovanje energije u dužem periodu sa stabilnom cenom. „Možda je sada pravi trenutak za privrednike sa ovim relativno niskim cenama da probaju da sagledaju potrebu za snabdevanjem u dužem periodu, i da obezbede sigurne i stabilne cene", rekao je Lutovac.

Situacija sa pandemijom uticaće na ubrzanje energetske tranzicije ka sve jačoj poziciji obnovljivih izvora energije, ocenio je na skupu predsednik Saveza energetičara Srbije profesor Nikola Rajaković. U 16 zemalja Evrope potrošnja električne energije u vreme pandemije opala je za oko 12 procenata, rad termoelektrana je bio potisnut zbog visokih varijabilnih troškova proizvodnje, a do izražaja su došle vetro i solarne elektrane. "Učešće obnovljivih izvora energije u ukupnom miksu postalo je jako visoko", rekao je Rajaković i dodao da je sada praktično reč o eksperimentalnoj situaciji. 

Profesor Rajaković je naglasio da elektroenergetski sistem tehnički vrlo lako rešava probleme koji su se pojavili u aktuelnom periodu. "Iskustvo sa virusom bi po svim elementima trebalo da ubrza energetsku tranziciju, to je poenta i nadam se dobrim vestima i za Srbiju. Mislim da će kompletna sfera u sektoru ići u smeru da obnovljivi izvori energije dobijaju sve više pravo građanstva", rekao je on i dodao da su okolnosti takve da ako se hoće zdrava životna sredina moraju se potiskivati fosilna goriva.

Tehnički direktor SEEPEX-a berze električne energije Dejan Stojčevski rekao je da Covid doveo do drastičnog pada cena električne energije od marta do avgusta, a da se od septembra vraća na nivo iz prošle godine. 

Stojčevski je naveo primer Nemačke gde se tokom pojedinih sati plaćalo i 20 evra uz besplatnu ponudu energije. 

On je rekao da je pad potrošnje u aprilu i maju u evropskim zemljama bio 15-20 procenata dok je u Srbiji bio 2-3 posto, a to je objasnio drugačijom strukturom naše industrije i povećanom potrošnjom u domaćinstvima. 

"Cena električne energije na srpskom tržištu bila je ispod 30 evra šsto je nezabeleženo. Ipak ove cene nemaju nikakav uticaj na cenu koju plaćaju domaćinstva, ona je odavno regulisana i na jako niskom je nivou", rekao je i dodao da pad berzanskih cena električne energije u Srbiji industrija nije mogla da iskoristi jer je imala od ranije ugovorene veće cene.

"Potpisali su bilateralne ugovore krajem prošle godine po 50 evra, a sad je cena veleprodaje na tržištu 20 i nešto evra. Plaćaju duplo više, ali to je zakon tržišta. Videćemo šta će se dešavati do kraja godine pošto cena ide na gore", rekao je on.

Stgojčevski je dodao da se može desiti i totalna promena i da berzanska cena bude mnogo veća cena nego u isto vreme prošle godine. "Sačekajmo da vidimo kako će ove nove mere koje donosi Evropa uticati i na potrošnju i na proizvodnju", poručio je on.

Kako je naveo, kriza izazvana pandemijom je imala za posledicu promenjenu strukturu proizvodnje, jer je proizvodnja termoelektrana u Evropi ili potiskivana ili gašena, a primetan je sve veći uticaj obnovljivih izvora na ceo energetski sektor.

 

Izvor: PKS


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti