Preduzetnici zainteresovani za povoljne kredite

Komentari: 0

Veliko je interesovanje početnika, preduzetnika, mikro i malih privrednih društava za „Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ što potvrđuje već pristiglih 105 prijava.

Od ukupnog broja prijavljenih 61 su privredni subjekti, 44 fizička lica, a skoro je izjednačen broj muškaraca i žena zainteresovanih da počnu novi biznis ili unaprede postojeći koristeći povoljne kredite za nabavku opreme i obrtna sredstva, izjavila je Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi, mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije.

Kako je istakla, različita su interesovanja za ulaganja počev od proizvodnje hrane i pića, obuće, odeće, nameštaja, kozmetike, preko trgovine, ugostiteljstva, transporta i konsaltinga do IT i otvaranja stomatoloških ordinacija. Najviše zainteresovanih za povoljne kredite je u Beogradu, zatim u Valjevu i Novom Sadu. Sa ciljem da se privrednici što bolje upoznaju sa uslovima programa, PKS organizuje prezentacije u sedištima regionalnih komora.

Do sada smo bili u Valjevu, Leskovcu, Vranju, Kruševcu, Novom Sadu, a planiramo da do polovine decembra obiđemo i druge lokalne samouprave, objasnila je Dunđerović. Potencijali korisnici sredstava u okviru „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ konkurisali su za iznose od pet do 30.000 evra.

Ukupna raspoloživa sredstva u okviru programa su 300 miliona dinara, program je usvojila Vlada Srbije, a rezultat je aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW). Realizuje ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start ap projekata - petodnevnu obuku za izradu poslovno - investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara).

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3.600.000,00 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora), kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

Cilj programa podrške, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i Banka Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti