Poslovne mogućnosti između Srbije i Bugarske

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Više od pedeset srpskih i bugarskih privrednika iz sektora energetike, turizma, farmacije, logistike, transporta i prehrambene industrije učestvovalo je na virtuelnoj konferenciji „Poslovne mogućnosti između Srbije i Bugarske” koju je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Bugarske i Ambasadom Republike Srbije u Sofiji, kako bi se kroz bilateralnu saradnju i regionalne inicijative unapredila privredna saradnja, investicione aktivnosti i povećao obim robne razmene dve zemlje.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) predstavio je potencijale i sektore privredne saradnje dve zemlje i osvrnuo se i na aktivnosti koje je PKS zajedno sa Vladom Srbije preduzela kao pomoć privredi u prevazilaženju krize izazvane pandemijom.

Predsednik Privredne komore Bugarske, Cvetan Simeonov istakao je značaj regionalnih inicijativa u koje su uključene Srbija i Bugarska, a koje doprinose razvoju privredne saradnje u regionu, dok su Radko Vlajkov, bugarski ambasador u Srbiji i Željko Jović, ambasador Republike Srbije u Bugarskoj pružili snažnu podršku daljoj ekonomskoj saradnji i privrednicima posebno u otežanim uslovima poslovanja usled pandemije korona virusa.

Prema dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih devet meseci 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Bugarskom iznosila je 706,8 miliona evra. Ukupan izvoz u ovom periodu iznosio je 410,7 miliona evra i na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Bugarska se nalazi na 11. mestu.

Ukupan uvoz u prvih devet meseci u 2020. godini iznosio je 296,1 miliona evra i Bugarska je na 18. mestu u ukupnom uvozu Srbije. U prvih devet meseci u 2020. godine ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni na strani Srbije u iznosu od 114,6 miliona evra, a pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu iznosila je 138,7 odsto.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti