PDAC 2019 – svetski centar rudarske industrije

Komentari: 0

PDAC je poznat u svetu po svojoj godišnjoj Konvenciji koja je registrovana kao vodeći međunarodni događaj za industriju mineralnih sirovina. PDAC je vodeća konvencija koja okuplja pojedince, kompanije i organizacije koje su aktivne u industriji mineralnih istraživanja.

PDAC Konvencija godišnje beleži prisustvo 1.000 izlagača, 3.500 investitora i preko 25.000 učesnika iz 135 zemalja. Četvorodnevna konvencija koja se održava jednom godišnje u Torontu drastično je porasla u domenu veličine, rasta i uticaja od kada je prvi put organizovana davne 1932. godine i danas predstavlja prvorazredni događaj za svetsku industriju mineralnih sirovina.

Statistika pokazuje da je od svih kanadskih PDAC članova, 55% iz provincije Ontario, dok je 21% iz provincije Britanska Kolumbija a svega 10% iz provincije Quebec.

Međutim, PDAC konfencija svake godine privlači i sve veći broj predstavnika zemalja sa svih kontinenata. Pojedine države samostalno organizuju panele o tekućim projektima, potencijalima mineralnih sirovina na njihovim teritorijama i prezentuju prednosti poslovanja u svojoj zemlji.

Neke od zemalja koje imaju tu praksu su: Kanada, Južnoafrička Republika, Peru, Čile, Ekvador, Mongolija, Kolumbija, Kina, Australija, Brazil, Irska, Argentina, Indija, Nemačka, Barbados i druge. Na ovogodišnjoj PDAC konvenciji, samo delegacija iz Perua je brojala 300 članova!

PDAC je najveća i najposećenija geološko-rudarska konvencija na svetu. Predstavlja mesto za upoznavanje sa najnovijim trendovima, tehnologijama, najboljim praksama i usavršavanjima u domenu rudarstva i geologije, omogućava stvaranje novih kontakata, kreiranje potencijalne saradnje među pojedincima i kompanijama.

Redovni učesnici konvencije koji je posećuju svake godine, mogu se uveriti u pomake u poslovanju geološko-rudarskog sektora, upoznati se sa napretkom dugogodišnjih projekta, kao i steći najnovija saznanja o izazovima i preprekama odgovornog poslovanja koje je postalo neraskidivi deo vođenja geološko-rudarskih projekata kod svih kompanija u svetu.

PDAC konvencija obuhvata i sajamski prostor sastavljen od 3 hale u kojima mnogobrojni investitori, proizvođači opreme, pružaoci različitih usluga u sektoru geologije i rudastva na svojim štandovima, tokom 4 dana trajanja konvencije, prezentuju svoje proizvode i usluge, kao i potencijalne projekte.

Ove godine, PDAC konvencija je održana u peridu 3-6. mart u Metro Toronto Convention Centre, Toronto uz učešće 25.843 posetilaca.

Svečano otvaranje PDAC 2019 je održano u nedelju, 3. marta. Ceremoniju su otvorili Glenn Mullan, PDAC Predsednik; Amarjeet Sohi, kanadski Ministar Prirodnih Resursa; Ed Sackaney, Čuvar znanja i mudrosti i drugi uvaženi gosti.

Jedna od najvažnijih sesija za Republiku Srbiju bila je Treća godišnja sesija zapadno-tetijanskog pojasa (3rd Annual Western Tethyan Belt Session) koja je održana u nedelju, 3. marta a kojoj je prisustvovalo više od 230 učesnika. Domaćini sesije bile su kanadske kompanije Mundoro Capital i Euromax Resources, koje svoje projekte razvijaju u Srbiji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Sesija ističe značaj Tetijan pojasa kao sve atraktivnijeg regiona za mineralne projekte o kojima svedoče prezentacije učesnika ove sesije. Posebni akcenat na ovogodišnjoj sesiji bila je prezentacija Aleksandra Antića, Ministra rudarstva i energetike Republike Srbije. Ministar Antić je, na poziv ministra prirodnih resursa Kanade Amarjeeta Sohia, prvi put učestvovao na Međunarodnom samitu ministara rudarstva (IMMS) PDAC.

Na Trećoj godišnjoj sesiji zapadno- tetijanskog pojasa, ministar Antić je predstavio sektor rudarstva u Srbiji i istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije i da se nalazi na 4. mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor prema istraživanju kanadskog instituta „Frejzer“.

Pored Ministra Antića, srpsku delegaciju na PDAC 2019 činili su i ambasador Republike Srbije u Kanadi NJ.E. Mihailo Papazoglu; državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije, Ivan Janković.

Na sesiji se obratio značajan broj eminentnih zvaničnika i stručnjaka iz sektora uključujući predstavnike kanadkih kompanija Dundee Precious Metals, Mundoro Capital, Medgold i Euromax Resources. Događaju je prisustvovala i ambasador Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji Kati Čaba, koja je iskoristila boravak Ministra Antića u Torontu da podrži osnaživanje veza između Kanade i Srbije u rudarskom sektoru.

Predstavnici kompanija su predstavili svoje posebne projekte u zapadno-tetijanskom pojasu, ukazali na sve prednosti i izazove u daljem napretku projekata, dok su predstavnici vlade ponudili regionalni uvid.

Zaključak sesije je da zapadni deo Tetijan pojasa ostaje neistražena regija iako je bogata mineralnim potencijalom, niskim troškovima istraživanja usluga, kvalifikovanom lokalnom radnom snagom i dobrom infrastrukturom.

Iste večeri, povodom PDAC rudarske konvencije i u svetlu učešća Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike Republike Srbije, Ambasada Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji je organizovala koktel zajedno sa Kanadsko-srpskim poslovnim udruženjem (CANSEE) kom su prisustvovali predstavnici srpske delegacije, predstavnici geološko-rudarskih kompanija iz Srbije, kao i brojni predstavnici kanadskih kompanija koji su prisustvovali PDAC konvenciji. Gostima su se obratili Kati Čaba, ambasador Kanade, ministar Aleksandar Antić, kao i Mirjana Dončić Beaton, izvršni direktor CANSEE udruženja.

PDAC 2019 konvencija je i ove godine opravdavala očekivanja svojih učesnika. Prof. dr Stevica Deđanski, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije dao je svoj utisak o ovogodišnjoj PDAC 2019 konvenciji:

„Ovogodišnja PDAC konferencija je bila sveukupno uspešna jer se pokazuje da je to zaista najvažniji događaj u svetu u oblasti rudarstva. Srbija je ponovo imala istaknuto mesto na samoj konferenciji. Više je razloga za to ali najvažniji su spremnost Srbije da izađe u susret investitorima i omogući im i olakša sve procedure, obezbedi realne mogućnosti da svako ima kontakt sa nadležnima u ministarstvu, u cilju brzog i efikasnog posla i ukaže na atraktivnosti Srbije i nalazišta u njoj. Nekoliko velikih investicija u Srbiji to pokazuje, kao i prisustvo visokih zvaničnika iz Srbije na PDAC-u i prošle godine a posebno ove godine kada je učešće uzeo i ministar Aleksandar Antić.

To pokazuje investitorima da država ima sluha da čuje i da će stojati iza onog što kaže. U neformalnim razgovorima se diskutovalo koliko Srbija posvećuje pažnju tome i kako, za razliku od drugih zemalja regiona, dolazi sa visokom delegacijom. To je prepoznato i od strane Kanade, pa na ministarskom sastanku koji se sazvao kanadski ministar, jedini iz regiona koji je dobio poziv je Aleksandar Antić, ministar Vlade Republike Srbije“.

Već 87 godina, PDAC konvencija se razvija i napreduje kako u domenu broja učesnika, tako i u kvalitetu govornika, prikupljenih prezentacija, organizaciji događaja a i poseti brojnih delegacija iz različitih zemalja sveta. I ove godine, PDAC 2019 je opravdala očekivanja svojih učesnika i omogućila brojim posetiocima da na jednom mestu u trajanju od 4 dana čuju najnovije trendove geološko-rudarskog sektora, upoznaju se sa izazovima odgovornog poslovanja, posete sesije zemalja koje pružaju potencijal za razvoj geologije i rudastva u svojim zemljama i upoznaju se sa tekućim i potencijalnim projektima tih lokacija.

PDAC 2019 konvencija je dala mogućnost posete štandova preko 1.000 izlagača iz različitih zemalja sveta i pružila priliku za stvaranje novih kontakata.

O značaju PDAC konvencije govori i sve veći broj posetilaca iz Srbije koje, pored srpske delegacije, čine predstavnici brojnih geološko-rudarskih kompanija koje posluju u Srbiji a prepoznaju važnost PDAC konvencije za stvaranje novih kontakata i saradnju na postojećim i budućim projektima.


 

O Autoru

Tekst pripremila: Jagoda Dokić

Jagoda Dokić, master komunikolog. Master studije je završila na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, smer Master komunikolog: PR i advertajzing. Jagoda Dokić je PR & Marketing Manager u kompaniji TGI Group International a takođe i Project Director najvažnije internacionalne rudarske konferencije koja se poslednjih 9 godina organizuje u Srbiji ( International Conference on Mineral Resources in the Republic of Serbia).

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti