Pandemija je prepolovila direktne strane investicije u prvoj polovini 2020. godine.

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Direktne strane investicije u svetu pale su 49 odsto u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle godine, a krunice i strahovi od recesije najviše su pogodili Evropu, pokazalo je u utorak izveštaj Ujedinjenih nacija.

Ukupne direktne strane investicije potonule su na 399 milijardi dolara između januara i juna, izvestila je Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Evropske ekonomije u celini zabeležile su neto odliv stranih investicija prvi put otkako je UNCTAD počeo da objavljuje izveštaje, u iznosu od sedam milijardi dolara.

U 2019. godini privukli su 203 milijarde dolara direktnih investicija.

Američke investicije potonule su 61 odsto, na 51 milijardu dolara.

Multinacionalne kompanije su odložile investicije da bi uštedele novac, objašnjava UNCTAD.

„Priliv stranih investicija u prvoj polovini godine gotovo je prepolovljen. Pad je drastičniji nego što smo očekivali tokom cele godine “, rekao je direktor UNCTAD-a za investicije i preduzeća James Zhan.

2020. godine investicije bi trebalo da budu smanjene za 30 do 40 odsto, a „umerene“ za pet do 10 procenata 2021. godine, rekao je Žan.

Najteže su pogođene industrijalizovane zemlje, koje obično čine oko 80 odsto globalnih transakcija i zabeležile su samo 98 milijardi dolara investicija u prvih šest meseci ove godine, 75 odsto manje nego 2019. godine, a najmanje od 1994. godine, navodi se u izveštaju.

Među glavnim investicionim destinacijama u 2019. godini najviše su pale investicije u Italiji, SAD-u, Brazilu i Australiji.

Kina nije sledila taj trend, rekao je Zhan.

„Njihov priliv stranih direktnih investicija i dalje je relativno stabilan. „U prvoj polovini godine pad je bio zaista skroman, a zapravo su, prema najnovijim podacima, direktne investicije u Kinu u prvih devet meseci porasle za 2,5 odsto“, rekao je Žan.

Strani investitori najviše su uložili u kineski sektor usluga e-trgovine, specijalizovane tehnološke usluge i istraživanje i razvoj, dodao je šef UNCTAD-a.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti