Otvoreni Balkan priprema za ulazak u EU

Komentari: 0
Fotografija od: TANJUG

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, otvorili su panel diskusiju o "Regionalnoj povezanosti", u okviru drugog dana agrobiznis konferencije "Grow up - snaga zemlje".

Ministarka Tanasković je rekla da je Srbija neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda

"Bitna činjenica je da smo u prethodnom periodu pre svega bili izvoznik sirovina, dok sada sistemski radimo na tome da pređemo na izvoz uz dodatu vrednost gotovih proizvoda", objasnila je Tanasković.

Inicijativa Otvoreni Balkan je pokazala koliko je bitna i koliko znači svima, rekla je ministarka, i dodala da ona na nju gleda kao na pripremu za ulazak u EU.

"Samo tri članice koje su u ovoj inicijativi su u prethodno periodu uštedele više od 30 miliona sati zbog sporazuma slobodnom kretanju. Procena Svetske banke kaže da je ušteda od inicijative Otvoreni Balkan oko tri milijarde evra, od čega je polovina vezana za Srbiju", objasnila je Tanasković.

Ministarka je istakla da je potrebno da poštujemo i primenjujemo evropsku legislativu. Ona smatra da je regionalno udruživanje značajno, a da prisustvo kolege iz Severne Makedonije to i potvrđuje.

Kako je objasnila, poljoprivreda ne može da funkcioniše bez ozbiljne institucionalne kontrole, bez instituta i fakulteta.

"U prethodnom periodu smo iznosili probleme kako bi uspeli da ih zajednički sa proizvođačima rešimo. Dosta energije i sredstava odlazi u tom smeru. Intenzivno radimo na tome da sistemski pravilno rasporedimo sredstva koja su nikad veća u poljoprivrednom sektoru", objasnila je ministarka.

Trenutno radimo, kaže ona, na usaglašavanju i potpisivanju 36 novih sporazuma za izvoz prehrambenih proizvoda. "Za ovu godinu smo zadali visoke ciljeve što se tiče onoga što država treba da uradi na putu usaglašavanja sa EU", rekla je ona.

Nikolovski je istakao da je Severna Makedonija fokusirana na prerađivačku industriju i na finalne proizvode. "Otvoreni Balkan treba da se temelji na temi kvaliteta proizvoda koje ćemo plasirati na tržište", istakao je Nikolovski. On je rekao da Severna Makedona izvozi vino na godišnjem nivou u vrednosti od 70 miliona evra.

Kako je naveo, 2020. godina je bila rekordna u trgovinskoj razmeni. "Skraćene su procedure čekanja na graničnim prelazima, a takođe je velika stvar je i priznavanje zelenih sertifikata i analiza.

Od januara 2023. godine fokusirali smo se na digitalizaciju.

U ovoj godini imamo sedam novih programa kojima podržavamo poljoprivrednike", rekao je on. Panel "Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja", ima za cilj da ponudi odgovore na pitanja o ulozi domaće poljoprivrede u regionu i mogućnostima za zajedničko nastupanje zemalja regiona na tržištu EU.

Organizatori regionalne agrobiznis konferencije na Kopaoniku su Ministarstvo poljoprivrede i Privredna komora Srbije.

Tokom dva dana eksperti, predstavnici institucija, proizvođači diskutovali su na Kopaoniku o svim važnim temama u svetu agrobiznisa.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti