Osnovano udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije uz podršku EBRD

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kompanije koje se u našoj zemlji bave proizvodnjom struje iz vetra, osnovale su 1. marta udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

Udruženje je osnovano sa ciljem da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije, tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, podizanju svesti o značaju zelene energije i zaštite životne sredine, otvaranju zelenih radnih mesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promena, saopšteno je iz novoformiranog Udruđenja,

Osnivači su licencirani proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vetroelektrane čija je ukupna snaga veća od 300 MW, a investiciona vrednost veća od 600 miliona evra: Vetroelektrane Balkana doo (Vetroelektrana Čibuk 1), Electrawinds K-Wind doo Kovačica (Vetroelektrana Kovačica) i Electrawinds-S doo Beograd (Vetroelektrana Alibunar).

- Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost globalne energetike i najveću podršku održivom razvoju i borbi za dekarbonizaciju planete.

Republika Srbija je poslednjih godina napravila značajan pomak u oblasti zelene energije, a novo udruženje će se truditi da dodatno unapredi poziciju obnovljivih izvora energije u Srbiji - navodi se u sapštenju Udruženja koje poziva sve zainteresovane kompanije i pojedince koji se bave solarnom energijom, biomasom, biogasom, geotermalnom energijom i vetroenergijom da im se pridruže u cilju zajedničkgo doprinosa pozicioniranju industrije obnovljivih izvora energije na lidersku poziciju u oblasti energetike i ekonomije Srbije.

Članovi udruženja, precizira se, mogu biti kompanije koje u svom radu neguju principe poštovanja najstrožih standarda zaštite životne sredine, poslovne etike i profesionalnih standarda ponašanja.

Osim svojim članovima, Udruženje će biti na raspolaganju državnim institucijama i svim građanima u borbi za zelenu Srbiju.

Udruženje je nastalo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti