„Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Jedanaesta međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Republici Srbiji pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“, održana je u Beogradu, u Hotelu Metropol Palace u utorak - sredu, 16 – 17. novembra, 2021. godine uz veliku medijsku propraćenost i cenjene goste iz Srbije i sveta.

Konferencija je istaknuta kao veoma bitan godišnji skup, a ključne reči koje su se prožimale tokom oba dana bile su održivi razvoj, odgovorno rudarstvo, zelena budućnost i međusobna podrška.

Prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije otvorila je konferenciju inspirativnim rečima svima iz oblast rudarstva. Ministarka Mihajlović je istakla da je Srbija zakoračila u energetsku tranziciju koja mora da se sprovede i ostvari, da Srbija mora biti u tom vozu borbe protiv klimatskih promena i insistiranja na zelenoj agendi. Ministarka je naglasila da sve što se radi vezano za rudarstvo, mora biti su skladu sa principima, standardima i zakonima zdrave životne sredine.

Podršku Srbiji, održivom rudarstvu i zelenoj budućnosti svih dali su i ambasadori Švedske NJ.E. Annika Ben David, Finske NJ.E. Kimmo Hahdevirta, Australije NJ.E. Daniel Emery i Kanade NJ.E. Giles Norman. Ambasador Kanade u Srbiji, NJ.E. Giles Norman istakao je da će svetu biti potrebno sve više rudarstva, nikako manje.

Govornici konferencije otvoreno i iskreno pričali su o problemima sa kojim se susreću kao i o podršci i saradnji svih, od Ministarstva rudarstva i energetike, preko investitora, lokalnih samouprava, javnosti, medija i eksperata iz oblasti. Vreme na konferenciji posvetilo se i zakonu o mineralnim sirovinama, njegovim izmenama i promenama.

Posebnu pažnju privukle su dame temom Žene u rudarstvu, gde su Biljana Rankić, PhD Dragana Savić, Slobodanka Lazarev i dr Elena Clarići delile sa učesnicima svoja iskustva i dostignuća i pruzile podršku budućim studentkinjama rudarstva.
Konferencija je održana poštujući sve propisane mere u vreme pandemije.

Konferecija o mineralnim resursima duguje veliku zahvalnost svim učesnicima koji su uložili svoje vreme i trud da budu dva dana na ovom skupu. Posebna zahvalnost upućuje se gostima iz inostranstva koji su uprkos svim poteškoćama uspeli da dođu u Srbiju i daju svoj pečat ovogodišnjoj konferenciji.

Konferencija o mineralnim resursima duguje veliku zahvalnost svojim pokroviteljima Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, Ambasadi Kanade, Ambasadi Velike Britanije, Ambasadi Australije, Ambasadi Finske, Ambasadi Švedske Geološko-rudarskoj asocijaciji Srbije (GRAS) i Kanadsko-srpskom udruženju CANSEE, kao i sponzorima i suporterima kompanijama Adriatic Metals, Rio Tinto, Dundee Precious Metals, Howden, Mundoro, Reflex Drilling, Wood, Teknoxgroup CAT, Drillex International, Metalfer Mining, Zlatna reka resources, ERM, Schachtbau Nordhausen, Jantar Grupa, AuroraGeo Consulting, Boart Longyear BLY PLUS, Terra Gold & Co i Tehpro. Tanjug, poslovni portal Ekapija i časopis Industrija, kao medijski sponzori , pustili su u etar i pomogli da se nadaleko čuje o Rudarske konferenciji i njenoj uspešnosti.

Za više informacija posetite sajt www.miningconference.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti