Odabir pravog pretvarača za Vaše vozilo

Komentari: 0

Automobilski pretvarač snage - 12V do 230V - nezamenjiv saputnik

Uređaji na električni pogon okružuju nas i čine život lakšim i ugodnijim. U pametnim kućama, opremljenim naprednom automatizacijom, koristimo pogodne indukcione šporete, toplotu obezbeđuju električni grejači, dok je najčešći oblik zabave televizor ili računar povezan na Internet.

Ne možemo zamisliti život bez njih. Ali šta ako odlučimo da idemo na kampovanje, nekoliko dana putovanja brodom ili kampovanje u šatorima? Šta je sa svakodnevnim pogodnostima električne energije?

Moramo li tražiti tržni centar u kojem možemo napuniti telefon i koristiti računar?

Pa ne. Uređaj male veličine povezan sa našim vozilom dovoljan je za napajanje najnužnijih aparata, kao što su aparat za kafu, laptop ili fen za kosu.

Govorimo o automobilskom pretvaraču.

Kako radi automobilski pretvarač?

Gore navedeni električni aparati za svakodnevnu upotrebu zahtevaju napajanje od 230V AC za ispravan rad.

Putnički automobili opremljeni su baterijama od 12V DC, dok su kamioni opremljeni baterijama od 24V. Za korišćenje električne energije iz vozila, pretvarač za DC u AC priključen je u upaljač za automobil ili direktno u bateriju, koja pretvara struju baterije u naizmeničnu struju odgovarajućeg napona.

Vredno je zapamtiti da je utičnica upaljača u automobilu obično zaštićena osiguračem od 10A, što znači da možemo spojiti uređaje maksimalne snage 100-120 V.

Uz veću potrošnju struje, pretvarač treba priključiti direktno na bateriju.

Konstrukcija i vrste pretvarača

Pretvarači su kompaktni i praktični uređaji. Pravilno odabrane dimenzije uređaja omogućavaju postavljanje između sedišta i omogućavaju pristup utičnici sa bilo kog mesta.

Automatski pretvarači obično imaju oblik pravougaone ili cilindrične kutije opremljene jednom ili više električnih utičnica, koja je kablovima povezana sa vozilom.

Visokokvalitetni pretvarači opremljeni su zaštitom od kratkog spoja, zaštitom od preopterećenja i zaštitom od previsoke temperature.

To čini njihovu upotrebu potpuno bezbednom.

Postoje dve glavne vrste pretvarača automobila.

· Čisti pretvarači sinusnog talasa - dizajnirani za uređaje koji zahtevaju kontinuirano napajanje. Na primer, u slučaju kampovanja, koristićemo takav pretvarač za pokretanje frižidera ili klima uređaja.

Sinusoidni talasni oblik napona omogućiće vam gledanje televizije bez neželjenih smetnji ili čak pokretanje pumpe.

Pogodan je i za napajanje električnih alata. Automobilski pretvarač sa sinusnim talasima pokriva veći spektar primena, što se nažalost odražava na cenu uređaja.

· Modifikovani pretvarači sinusnih talasa, čiji talas približno podseća na oblik sinusnog talasa, nisu pogodni za napajanje indukcionih uređaja i onih opremljenih elektromotorima.

Ipak, uspeće da napajaju laptop ili električni grejač.

Stoga će takav uređaj zadovoljiti najhitnije potrebe na odmoru po relativno niskim troškovima

Fotografija od: TME

Odabir pretvarača za vaš automobil - na koje parametre treba obratiti posebnu pažnju?

Da bismo odabrali najprikladniji pretvarač za naše potrebe, važno je da se upoznamo sa osnovnim tehničkim parametrima uređaja.

Ovo će omogućiti bezbednu upotrebu opreme i obezbediti dovoljnu snagu.

· Snaga pretvarača - svaku jedinicu karakteriše nazivna snaga i maksimalna snaga (npr. 600V/1000V).

Prvi je kontinuirana izlazna snaga, koja se odnosi na snagu koju pretvarač održava dugo vremena. Ova snaga se ne bi trebala koristiti u cijelosti, već oko 85% za dugotrajan rad.

Druga vrednost odgovara trenutnoj izlaznoj snazi, odnosno traje manje od sekunde. Omogućava potrošnju više energije pri pokretanju uređaja.

Takođe je važno da je pretvarač odabran prema potrebama korisnika. Preveliki pretvarač će mnogo brže isprazniti akumulator automobila;

· Hlađenje pretvarača - u slučaju uređaja velike snage, efikasan sistem hlađenja je veoma važan element pretvarača. Ventilator će zaštititi jedinicu od pregrevanja;

· Broj utičnica - najčešći je dizajn sa jednom ili dve električne utičnice;

· Veličina pretvarača - odgovarajuće dimenzije omogućavaju udobno postavljanje uređaja u ograničeni prostor automobila;

· Potrebne zaštite, na primer, zaštita od temperature ili kratkog spoja omogućiće bezbednu upotrebu uređaja i zaštititi opremu sa napajanjem.

Vrlo zanimljiva funkcija modernih automobilskih pretvarača je automatsko ponovno pokretanje, koje se aktivira kada se aktivira zaštita od preopterećenja ili kada napon neočekivano padne.

Nesvesni ove situacije, korisnik bi mogao da previdi automatsko isključivanje aparata i da ga ne pokrene na vreme i odmrzne frižider.

Sumirajući gore navedeno

Izbor odgovarajućeg automobilskog pretvarača treba da se zasniva na stvarnim potrebama budućeg korisnika.

Ako se samo isporučuje laptop, ekonomski opravdana kupovina biće modifikovani inverter sinusnog talasa.

S druge strane, ako je potrebno snabdevanje kućnih aparata, biće potrebno kupiti uređaj sposoban da generiše čisti sinusni talas.

Pretvarač mora imati odgovarajuću snagu za očekivanu potrošnju i osigurati udobnu i sigurnu upotrebu, pa je pri odabiru pretvarača vrijedno razmotriti koje uređaje može pokrenuti.

Originalni izvor texta: TME

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti