Od kočione energije struja

Komentari: 0
Fotografija od: Copyright Wiener Linien / Zinner

Godinu dana je bečko gradsko saobraćajno preduzeće „Bečke linije“ (Wiener Linien) na stanici „Hardeggasse“ testiralo postrojenje kojim će kočiona energija ubuduće još efikasnije moći da se koristi.

Tokom pilot-faze očekivanja su čak i premašena. Vozovi metroa tako postaju male elektrane koje mogu da obezbede električnu energiju za stanične potrebe. Tokom jednogodišnjeg testiranja kočenjem je oslobođeno 1,6 GWh energije. To odgovara prosečnoj godišnjoj potrošnji 360 domaćinstava a ušteda troškova za električnu energiju iznosi i do 100.000 evra.

I do sada je oslobođena kočiona energija moga da se upotrebi u vidu jednosmerne struje i da pokrene voz koji je na stanici. Ukoliko se tog trenutka ne nalazi ni jedan voz na stanici do tada nastala energija ostaje neiskorišćena.

Sada je moguće energiju oslobođenu prilikom kočenja voza iskoristiti za stanično snabdevanje strujom za liftove, pokretne stepenice, monitore. „Projekat „Brake Energy“ pojačava ekološki faktor u javnom saobraćaju. Boljim korišćenjem kočione energije Bečke linije mogu smanjiti emisiju ugljen-dioksida“, kaže članica gradskog veća Uli Zima.

Projekat ukupno traje tri godine a pored stanice „Hardeggasse“ planirano je uvođenje još pet postrojenja. 

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti