Očekuje se da će do 2026. godine veštačka inteligencija konzumirati 10 puta više električne energije

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju, očekuje se da će do 2026. godine veštačka inteligencija konzumirati 10 puta više električne energije nego što je činila u 2023.

U izveštaju ove organizacije stoji da uobičajena pretraga za podacima na internetu koja se vrši preko pretraživača Google troši 0,3 vat-časova, dok ChatGTP za istu stvar konzumira 2,9 vat-časova.

Ukoliko, primera radi, svakog dana ovaj četbot bude odgovarao na devet milijardi upita, to bi rezultiralo rastom potrošnje struje za 10 teravat-časova na godišnjem nivou.

I Karolin Hargrou, direktorka tehnološkog odeljenja u kompaniji Ceres Power koja se bavi proizvodnjom zelenih energenata, smatra da će potrošnja energije porasti ako se upotreba veštačke inteligencije omasovi, a sve je izglednije da hoće.

“Iako sam ljubitelj novih tehnologija, a posebno korišćenja podataka u optimizaciji, ne sviđa mi se kuda smo se zaputili sa razvojem veštačke inteligencije u smislu potrošnje energije. Mislim da bi trebalo svi da optimizujemo njenu potrošnju”, kaže ona.

Isto to, samo drugim rečima, govori i Meri de Visocki, direktorka sektora za održivost u kompaniji Cisco: “Veštačku inteligenciju treba da upotrebljavamo za korisne stvari a ne radi zabave. Bar ako želimo da budemo odgovorni korisnici ove tehnologije”.

Međutim, ima i onih koji smatraju da veštačka inteligencija može da dovede do smanjenja potrošnje struje, ali ne u formi četbotova. “Ako se koristi za pametne električne mreže ona može efikasnije da integriše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sa skladištenjem, distribucijom i potrošnjom, kako bi se smanjili gubici energije”, smatra Bertrand Pikard, osnivač NVO Solar Impulse Foundation.

Pitanje, dakle, nije da li treba koristiti veštačku inteligenciju, već kako je odgovorno koristiti.

 

Izvor: Biznis i Finansije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti