NVO „None ofyourbusiness“ naspram tehnoloških giganata

Komentari: 0
Fotografija od: Regina Hügli

Zbog sve veće prekogranične zloupotrebe podataka od strane preduzeća koja posluju na globalnom nivou, organizacije za zaštitu korisnika našle su se pred novim izazovima. „U Evropi imamo stroge zakone za zaštitu podataka ali u stvarnosti se često malo toga sprovodi“, istakao je inicijator udruženja „noyb“ („none ofyourbusiness“ - http://noyb.eu/) u Beču predstavljajući novu organizacijučiji je cilj delovanje protiv zloupotrebe ličnih podataka na evropskom nivou.

Pored pravnog delovanja „noyb“ će se baviti i objavljivanjem pravilnika i priručnika „Dobre prakse“, koji preduzećima treba praktično da pomognu da se pridržavaju zakona.

Kao „grad ljudskih prava“ glavni grad Austrije želi i na međunarodnom nivou da se promoviše u borbi za očuvanje osnovnih prava čoveka. Tako su čelnici Beča odlučili da pruže institucionalnu podršku udruženju „noyb“. „Naša podrška izražava jasnu posvećenost u borbi za zaštitu digitalnih prava“, izjavila je članica gradskog veća u Beču, RenateBrauner.

Cilj nove organizacije jeste da uz pomoć visokokvalifikovanih i angažovanih pravnika i IT-eksperata, tehnološke gigante kao što su Facebook, Google&Co. dovede za pregovarački sto. Za početnu fazu u 2018. godini potrebno je prikupiti 250.000 evra. Prema procenama udruženja za tekuće poslovanje godišnje je potrebno 500.000 evra. Članovi upravnog odbora imaju počasnu funkciju.

Pored Grada Beča, među institucionalne partnere udruženja „noyb“ ubrajaju se i američka organizacija za zaštitu podataka „epic“, Udruženje za informacije korisnika (VKI), Norveški savez za zaštitu korisnika „Forbrukerradet“ i dr.

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti