Nemačko-srpska privredna komora uputila predlog mera za otklanjanje negativnih posledica izazvanih koronavirusom

Komentari: 0

Od posledica izazvanih korona virusom je pogođena cela privreda, od malih i srednjih preduzeća do velikih industrijskih postrojenja. Iz tog razloga, kao i zbog velikog stepena povezanosti privrednih tokova, naročito je bitno da privredna društva dobiju pomoć proporcionalnu njihovoj veličini.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK) pozdravila je odluku Vlade Republike Srbije da odobri paket mera za pomoć spskoj privredi radi prevazilaženja posledica izazvanih korona virusom i u istom cilju predložila predlog mera za otklanjanje negativnih posledica izazvanih virusom korona.

- Samo na ovaj način će biti obezbeđeno da se, nakon što prođe neposredna kriza, privreda što pre oporavi. Ovom prilikom želimo da skrenemo pažnju i na to da uspeh u sprovođenju mera u velikoj meri zavisi i od njihovog blagovremenog sprovođenja, jer negativne posledice za privredna društva i radna mesta u postojećoj situaciji jako brzo nastupaju - navodi se u saopštenju AHK.

Neke od mera podrške koje je AHK predložio su:

Mere poreske politike koje treba da doprinesu prevazilaženju problema likvidnosti

Sledeće mere treba da doprinesu prevazilaženju problema likvidnosti i kašnjenja u plaćanju:

- Smanjenje ili ukidanje u potpunosti poreza na zarade ili pretplate na porez na dobit pravnih lica po pojednostavljenoj proceduri za 2020. godinu.

- Ukidanje zateznih kamata i kazni u slučaju zakasnelog plaćanja poreza.

- Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa odnosno omogućavanje plaćanja u ratama po pojednostavljenoj proceduri.

- Oslobađanje od plaćanja poreza za prekovremeni rad u oblastima koje su relevantne za funkcionisanje sistema.

Sve mere bi Poreska uprava trebalo da obradi odmah po dobijanju. Trebalo bi omogućiti podnošenje zahteva po pojednostavljenoj proceduri.

Odlaganje plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje

Za sva privredna društva koja su zatvorena na osnovu odluke organa uprave, a u vezi sa sprovođenjem mera u cilju zaštite od širenja korona virusa, treba po automatizmu odložiti plaćanje doprinosa na socijalno osiguranje za mesece mart, april i maj.

Ostalim privrednim društvima, koja rade umanjenim kapacitetima ili imaju probleme likvidnosti koji su vezani za korona virus, treba omogućiti da po pojednostavljenoj proceduri podnesu zahtev za odlaganje plaćanja doprinosa, ili isplatu na rate. Na sva odložena plaćanja za mart, april i maj treba ukinuti zatezne kamate.

Mere Vlade vezane za finansiranje i obezbeđenje likvidnosti

- Obezbeđenje garancije države koje bi omogućile bankama da privrednim društvima (podjednako malim, srednjim i velikim) obezbede likvidnost.

- Garancije za izvozno orijentisana privredna društva.

- Fond za dodeljivanje bespovratnih kredita i pomoći privrednim društvima koja su pogođena krizom.

- Uspostavljanje fonda za pomoć jednočlanim privrednim društvima, preduzetnicima, neprofitnim organizacijama.

Ove garancije treba da ograničeno vreme omoguće privrednim društvima da prebrode krizu. Pri tome treba naročito obezbediti sredstva za privredna društva koja su pre krize bila konkurentna.

Pomoć malim privrednim društvima treba da obezbedi očuvanje ovih privrednih subjekata koji su naročito osetljivi na svako smanjenje poslovanja.

Posebne mere u oblasti radnog prava

- Omogućiti smanjenje zarada na nivo minimalne zarade pri čemu bi Država obezbedila kompenzaciju zaposlenom do visine neto zarade.

- Predvideti mogućnost nepridržavanja visini zarada, koje su definisane ugovorom kojim se dodeljuju podsticaji, za period važenja krize.

- Podrška roditeljima sa decom koja su mlađa od 12 godina u obliku dodatnih isplata privrednim društvima u kojima su roditelji zaposleni pri čemu bi postojala obaveza privrednih društava da se roditeljima obezbedi dodatni godišnji odmor za brigu o deci.

Pomeranje i prekid rokova

- Pomeranje rokova za podnošenje godišnjih izveštaja do 12 meseci nakon isteka poslovne godine.

- Zakonom omogućiti održavanje skupština članova bez postojanja prethodne odluke članova o tome da je moguće skupštine članova održati i telefonski ili putem video linka.

- Produžiti rok za održavanje redovne sednice akcionarskog društva na najkasnije 12 meseci od završetka poslovne godine.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti