Najprestižnije nagrade na svetu za dostignuća u raznim granama industrije

Komentari: 0

Velika dostignuća često prate i odlični rezultati, a ponekad ih prate i nagrade. Nagrade se dodeljuju vrhunskim pojedincima i organizacijama u oblastima od sporta, politike, medicine... pa do nauke i pisanja.

Iako dolaze u različitim oblicima, sve ove nagrade imaju cilj da istaknu i promovišu one koji su dosegli vrh svog polja.

Bez obzira na novac i prestiž, ove nagrade su često praćene sjajnim plaketama.

Tako je izrada plaketa postala prava umetnost, a kompanije koje ih prave uživaju u proslavjanju dostignuća.

Pogledajte koje su to neke od najprestižnijin nagrada na svetu iz različitih oblasti.

Informacione tehnologije

U središtu informacionih tehnologija je konstantno stremljenje ka inovaciji i novim mogućnostima za promenu sveta informacijama. Veliki pioniri su često nepoznati široj javnosti, ali su kolege prepoznale njihov rad i pružile im čast sledećim nagradama:

 - Webby - Nagrade se dodeljuju u različitim kategorijama, ali princip je isti - prepoznati izvrstan sadržaj na vebu.

- Tehnološke inovacije - IT gigant Ventana Research dodeljuje priznanje organizacijama koje su dizajnirale inovativna IT rešenja za biznise.

- Technology Fast 500 - Dobro poznato ime u biznis sferi - Deloitte, ima sopstveni program za prepoznavanje najboljih iz IT sektora. Lista sadrži 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija. Među kojima se nalazi i srpska kompanija HTEC.

Obnovljivi izvori energije - Energy Globe nagrada

Osnovana od austrijskog inženjera Volfganga Nojmana 1999, Energy Globe nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada na polju obnovljivih izvora energije. Cilj nagrade je da se uspešni održivi projekti predstave široj publici na svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

Logistika - Globalna nagrada za izvrsnost u logistici

Globalna nagrada za izvrsnost u logistici je platforma koja stavlja fokus na heroje sektora koji su ostvarili vrhunske rezultate uprkos svim izazovima. Tokom dodele nagrada se prezentuju slučajevi prepoznatih dobrih poslovnih praksi, a cilj je zajedničko podizanje znanja.

Matematika - Fildsova nagrada

Fildsova nagrada se u polju matematike često naziva Nobelovom nagradom za matematiku (kakva ne postoji za ovu oblast) i dodeljuje se svake četiri godine od strane Međunarodnog saveza matematike jednom ili više istaknutih pojedinaca.

Fildova nagrada je prvi put uspostavljena 1924, a ponela je ime po prof. J. C. Fildsu, sekretaru saveza koji je donirao sredstva za formiranje nagradnog fonda. Fildsova medalja je izrađena od zlata, a na njoj se nalazi glava Arhimeda i nosi njegov citat: „Uzdigni se iznad sebe i obgrli svet.”

Prilikom svake ceremonije dodeljuje se maksimalno četiri medalje, a svaki dobitnik postaje bogatiji za 15.000 kanadskih dolara.

Industrija pakovanja - Nagrada za inovacije u pakovanju

Iza nagrade za inovacije u pakovanju stoji dobro poznato ime u sektoru - DuPont. Ne postoji nadoknada za podnošenje prijave, a internacionalni stručni žiri iz čitavog lanca snabdevanja donose odluku o najinovativnijem rešenju pakovanja.

Fizika, Hemija, Medicina, Književnost, Mir, Ekonomija - Nobelova nagrada

Poslednji testament Alfreda Nobela je doneo važnu izmenu, u njemu je naznačio kako svoje bogatsvo ostavlja u svhru formiranja nagrada koje će biti dodeljene onima koji ostvare „najveće benefiti za čovečanstvo” u fizici, hemiji, psihologiji ili medicini, književnosti i miru.

Nobel je bio zabrinut kako će ga istorija pamtiti, nakon što je pročitao svoju čitulju u kojoj je pisalo Trgovac smrti je mrtav, a čitulja je greškom napisana sa njegovim imenom, umesto imena njegovog brata.

Nakon Nobelove smrti prošlo je nekoliko godina od dodele prvih nagrada. Njegovo bogatstvo je bilo procenjeno na današnjih 150 miliona €. Dobitniku Nobelove nagrade dodeljuje se oko 950.000 eura i medalja od 18-karatnog zelenog zlata, presvučena oplatom od 24-karatnog zlata.

Inženjering - Nagrada Kraljice Elizabete za inženjering

Nagrada Kraljice Elizabete za inženjering je globalna nagrada koja proslavlja revolucionarne inovacije na polju inženjerstva. Nagrada se dodeljuje pojedincima ili timu inženjera čiji je rad imao veliki uticaj na čovečanstvo.

U tom procesu, nagrada proslavlja i sam inženjering, kao polje i karijerni izbor. Stavlja u fokus uzbuđenje i važnost ovog polja i inspiriše mlade da se uključe u njegov razvoj.

Poslednja nagrada je dodeljena 2017, timu od četvoro inženjera koji su razvili senzore za digitalno mapiranje. Ovi senzori su izmenili način na koji posmatramo svet - od Skajpa, selfija, video igrica, filmova, hirurških kamera, endoskopa, bezbednosti automobila…

Vrednost nagradnog fonda iznosi 1 milion funti.

Novinarstvo - Pulicerova nagrada

Mišljenje i verovanje ljudi može biti oblikovano i menjano kvalitetom sadržaja koji konzumiraju svakog dana. Shvativši ovu činjenicu, Josef Pulicer, koji je stekao bogatstvo izdavaštvom novina, osnovao je sopstvenu nagradnu instituciju.

U svom testamentu je zaveštao 250.000 dolara Univerzitetu Kolumbia, za uspostavljanje nagrade i školarine.

Nagrada se dodeljuje godišnje, u čak 21 kategoriji. Svaki dobitnik iz 20 kategorija dobija sertifikad i 15.000 dolara, dok dobitnik u kategoriji službe javnosti dobija zlatnu medalju.

Auto industrija - Automobil godine

Ovde je situacija malo zbunjujuća, jer postoji više organizacija koje dodeljuju titulu za najbolji automobil godine. Najstarijom organizacijom se smatra auto-časopis Motor Trend, koji ovu nagradu dodeljuje od 1949. godine.

Preduzetništvo - EY preduzetnik godine

Ernst & Young je jedna od vodećih konsultantskih kompanija i revizorskih kuća na svjetskoj poslovnoj scjeni. EY nagrada za preduzetnika godina je jedna od najprestižnijih u ovom polju biznisa.

Dodeljuje se od 1986, a svake godine se poduzetnici iz pojedinačnih zemalja okupljaju na svečanoj ceremoniji u Monte Karlu, gde žiri sačinjen od istaknutih lidera iz različitih sfera biznisa proglašava preduzetnika godine.

Filmska industrija - Oskar

Uvreženo je mišljenje da filmovi imaju veliki uticaj na oblikovanje sveta u kojem živimo. Ako je ovo tačno, može se reći da je svaki nosilac ove prestižne nagrade imao veliki uticaj na kulturu u kojoj živimo.

Oskar, ili Nagrada američke filmske akademije se u 24 kategorije, a dobitnici dobijaju kopiju zlatne statuete. Dodela oskara je najstarija ceremonija dodele nagrada zabavnog karaktera na svetskom nivou.

Muzika - Gremi

Greami (GRAMMY) se dodeljuje za priznavanje vrhunskih dostignuća u muzičkoj industriji. Godišnja dodela nagrada je veliki spektakl, na kojem učestvuju istaknuti umetnici, a održava se svake godine.

Nagrada dolazi u obliku plakete na čijem vrhu se nalazi gramofon, zato što je originalan naziv nagrade zapravo Gramofon nagrada. Najviše Gremi nagrada osvojio je dirigent mađarskog porekla - Georg Solti.

Nagrade iz različitih sfera podstiču kreativnost i takmičarski duh među organizacijama, a krajnji potrošači imaju najviše koristi.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti