Kineske kompanije dobile poziv za partnerstvo Srbije u energetskoj tranziciji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Saradnja u procesu energetske tranzicije je neophodna, jer je to globalni proces, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom video-konferencije o zelenoj energetici, koju su organizovali Ministarstvo rudarstva i energetike, Ambasada NR Kine u Beogradu i Nacionalna uprava za energetiku ove zemlje.

Istakla da je u momentu svetske energetske krize potrebno ubrzati zelenu agendu i navela da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama i kompanijama koje posluju u oblasti OIE.

- Povećanje udela OIE važan je instrument, ne samo za očuvanje energetske bezbednosti u procesu energetske tranzicije, već i za ostvarivanje globalnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena - rekla je Mihajlovićeva, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je istakla da ova godina predstavlja prekretnicu u srpskoj energetici i pozvala kineske kompanije da učestvuju u realizaciji velikih investicionih projekata u elektroenergetici.

- Veliki deo investicionog plana, najmanje 5 mlrd EUR, čine projekti u oblasti OIE, gde ćemo nastojati da povećamo proizvodnju zelene energije ulaganjem u hidroenergetske kapacitete, vetroparkove i kapacitete na bazi solarne energije i biomase - podsetila je Mihajlovićeva.

Džang Đijanhu, direktor Nacionalne energetske uprave Kine, istakao je da Srbija u sektoru OIE ima velike potencijale te da oni imaju planove da uvećaju investicije u nove kapaciteta koje koriste obnovljive izvore - rekao je on.

Čen Bo, ambasadorka Kine u Beogradu, rekla je da su perspektive i mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti energetske transformacije velike i da će zajedničko reagovanje na klimatske promene biti u fokusu i u narednom periodu, ne samo tokom energetske krize.

Konferencija je organizovana uz podršku Privredne komore Srbije, a osim kompanija iz naše zemlje, učestvovali su i predstavnici Power China, Sinosure china export credit insurance corporation, J.A. Technologies, Kineskog instituta za planiranje i inženjering električne energije i Inženjerskog instituta za obnovljivu energiju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti