Izgradnja sanitarne deponije u Srnju kod Kruševca počeće u drugoj polovini 2022. godine

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U okviru boravka u Kruševcu, delegacija nemačkog Ministarstva za ekonomiju i razvoj obišla je lokaciju za novu sanitarnu deponiju u Srnju.

Krajem avgusta ove godine potpisana su dva ugovora u cilju realizacije prve faze Programa integrisanog upravljanja čvrstim otpadom.

Prvi Poseban ugovor za investicije za izgradnju Regionalnog sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom sa centrom u Kruševcu potpisali su: KFV nemačka razvojna banka, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija, Grad Kruševac i JKP Kruševac.

Potpisnici drugog Posebnog ugovora za ekspertske usluge bili su: KFV nemačka razvojna banka, Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, navedeno je na sajtu Grada.

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,7 mil EUR, a početak izgradnje je planiran za drugu polovinu 2022. godine sa rokom za završetak do kraja 2024.

Po Ugovoru, Grad i ostale opštine koje su potpisale Sporazum imaju obavezu pribavljanja potrebnih dozvola, finansiranje kupovine zemljišta, izradu infrastrukture i ostalih operativnih troškova.

Urađeno je idejno rešenje, usvojen Plan detaljne regulacije Regionalnog centra i predat zahtev za lokacijske uslove. Trenutno se radi na pripremi zemljišta za eksproprijaciju.

Tokom pripremne faze Programa definisane su prioritetne investicione mere faze 1 koje uključuju: izgradnju dela sanitarne deponije u Kruševcu, potpuno opremanje prve kasete, skladištenje i tretman procednih voda, profilisanje otpada na postojećoj deponiji u cilju stabilizacije, opremu za sakupljanje i iskorišćenje deponijskog gasa, liniju za separaciju otpada i prateću infrastrukturu u okviru granica centra za upravljanje komunalnim otpadom u Kruševcu.

- Ovom investicijom poboljšavamo kvalitet života za građane celog Rasinskog okruga, a rešićemo i veoma značajno pitanje zaštite životne sredine.

Centar će imati regionalni karakter sa dovoljnim kapacitetom da pored grada Kruševca i opštine Rasinskog okruga: Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i opština Blace iz Topličkog okruga, takođe mogu na propisan način da odlažu komunalni otpad - zaključuje se.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti