Intervju sa rukovodstvom kompanije Walter za centralnu i istočnu Evropu

Komentari: 0

Kompanija Walter AG je osnovana 1919. godine i jedna je od vodećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje reznog alata za obradu metala. Kao snabdevač specijalizovanih rešenja za mašinsku obradu, Walter nudi širok spektar preciznih alata za glodanje, struganje, bušenje i urezivanje navoja. Razgovarali smo sa rukovodstvom kompanije Walter za centralnu i istočnu Evropu.

Fatih Çelik - Rukovodilac prodajnog regiona za centralnu i istočnu Evropu (WALTER AG, Nemačka)

Časopis Industrija: Gospodine Çelik, možete li detaljnije objasniti našim čitaocima šta WALTER radi i koje oblasti industrije pokriva svojim poslovanjem?

Fatih Çelik: Walter je jedan od vodećih svetskih proizvođača preciznih alata za obradu metala REZANJEM. Sa oko 3300 zaposlenih širom sveta, kompanija sa sedištem u Tübingenu ima kupce u više od 80 zemalja širom sveta.

Klijenti Waltera su renomirane kompanije iz sektora opšte izgradnje postrojenja i mašinstva, automobilske i energetske industrije, kao i avijacije i vazduhoplovstva. Kompanija impresionira kupce ne samo inovativnim alatima već i kao snabdevač personalizovanih rešenja za kompletnu mašinsku obradu komponenti – kao procesni partner za efikasna digitalna rešenja.

Sa oko 45.000 standardnih alata za STRUGANJE, glodanje, bušenje rupa i urezivanje navoja, Walter vam nudi širok spektar visokokvalitetnih, preciznih alata POZNATIH brendova Walter, Walter Titex i Walter Prototyp.

Walterove konkurentske marke obuhvataju karbidne IZMENLJIVE PLOCICE i PCD sisteme za alate za glodanje, STRUGANJE, izradu žlebova i rupa; Walter Titex je oznaka za TRDOMETALNE i HSS-E alate za bušenje i razvrtanje; Walter Prototyp proizvodi TRDOMETALNE i HSS-E alate za urezivanje navoja i glodanje. Pored toga, sa Walter Multiply sistemom usluga, Walter vam nudi sveobuhvatan paket usluga za digitalna rešenja, upravljanje alatima, planiranje proizvodnih procesa i obuku.

Časopis Industrija: Vi ste rukovodilac prodajnog regiona za srednju i istočnu Evropu. Možete li da opišete trenutnu poslovnu klimu u vašem regionu?

Fatih Çelik: Imamo mešovitu poslovnu situaciju u regionu srednje i istočne Evrope. S jedne strane, rat u Ukrajini je mnogo promenio naše planove za region, zajedno sa prekidima u lancu snabdevanja mnogih naših kupaca. Ovo u kombinaciji sa podizanjem cena energije i inflacijom ne pomaže našim kupcima i nama da ponovo pokrenemo motor industrijske proizvodnje nakon pandemije na prethodni nivo.

Sa druge strane, uočavamo veću potražnju za povećanjem produktivnosti usled povećanja nivoa proizvodnje u energetskoj i opštoj inženjerskoj industriji gde nudimo izvanredna rešenja za izazove naših kupaca. Očekivanja u vazduhoplovstvu sa sve većom učestalošću putovanja su pozitivna i zemlje poput Poljske, Rumunije i Turske imaju koristi od ove činjenice.

Časopis Industrija: Koje izazove imaju vaši klijenti i kako im vi kao Walter pomažete da ih prevaziđu?

Fatih Çelik: Možda samo primer iz automobilske industrije kako podržavamo naše kupce.

Za dalje sprovođenje evolucije u autoindustriji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem do elektrifikacije u pomenutom promenljivom makroekonomskom okviru, mnogo je potrebnije imati pouzdane i inovativne partnere.

Naš odgovor na ovo je Engineering Kompetenz. Walter stoji iza Engineering Kompetenz, što je obećanje koje se ogleda u svakom rešenju koje proizilazi iz proizvoda i usluga koje nudimo.

Alati po meri veoma visokog kvaliteta prilagođeni klijentima su standard za nas. Više od 35% prometa Waltera ostvaruje se proizvodima koje su razvili njegovi inženjeri u poslednjih pet godina.

Pored toga, aktivno radimo na M&A projektima kako bismo proširili našu ponudu i odgovorili na zahteve naših klijenata.

Krajem juna 2022. godine WALTER je postigao dogovor o preuzimanju privatne kompanije Frezigest, SGPS, SA (“Frezite”). Ova strateška kupovina će nas dovesti u poziciju da mnogo više pomognemo našim kupcima tokom njihovog laganog putovanja.

Časopis Industrija: Walter najavljuje promenu rukovodstva u Sloveniji i njenim Izvoznim tržištima. Koji su budući razvojni planovi novog menadžmenta?

Fatih Çelik: Gledajući u prošlost, Walter je bio veoma uspešan u Sloveniji i njenim izvoznim tržištima. I zadovoljstvo mi je da imenujem Mateja Ramsaka za novog rukovodioca tržišta kao prvog slovenačkog rukovodioca u istoriji Waltera Slovenije.

Središte u Sloveniji će sigurno dalje razvijati poslovanje na izvoznim tržištima sa našim lokalnim distributivnim partnerima. Ali vidimo veliki potencijal kod kupaca u oblasti proizvodnje lakih materijala kao što je aluminijum.

Ključ uspeha su kao i uvek naši ljudi, a u Sloveniji imamo odličan tim i veoma je važno da nastavimo razvijati stručnost našeg tima kako bismo mogli da služimo našim klijentima na visokom nivou.

Dakle, imamo najbolju ponudu proizvoda i usluga, najbolje ljude i nadamo se da ćemo imati stabilnu ekonomsku situaciju da se dalje razvijamo u ovom regionu.Časopis Industrija: Da li imate neke nove tehnologije ili ponude za vaše klijente koje želite da istaknete?

Fatih Çelik: Svake godine imamo mnogo novih proizvoda na tržištu. Ali da navedemo neke od njih, to je sledeća generacija alata za glodanje Xtra·tec® XT. "Xtended Technology", ili skraćeno "XT", je alat dizajniran da postigne povećanu produktivnost i pouzdanost procesa.

Stalno povećavamo oblast primene ove porodice proizvoda što donosi ogromne koristi našim kupcima u kombinaciji sa veoma produktivnim PVD i CVD tehnologijama PRESVLAKA. I moram da istaknem novu ISO P presvlaku za struganje čelika na tržištu sa našim najnovijim Tiger·tec® Gold kvalitetom za struganje WPP10G, WPP20G, WPP30G.

Svi testovi u laboratoriji i na terenu od početka prodaje pokazuju visok nivo isplativosti zahvaljujući visoko teksturiranom Tiger·tec® Gold premazu – i prosečnom povećanju veka alata za oko 50%.

Matej Ramšak - Generalni direktor (Walter Tools d.o.o., Slovenija)

Časopis Industrija: Gospodine Ramšak, čestitam na vašoj novoj funkciji. Možete li nam dati neke informacije o vašoj prethodnoj karijeri?

Matej Ramšak: Imam 40 godina i rođen sam i odrastao u malom gradu Slovenj Gradec, na istoku Slovenije. Studirao sam mašinstvo u Mariboru. Odmah po završetku studija zaposlio sam se u kompaniji Noži Ravne, Ravne na Koroškem.

Moje putovanje u kompaniji Walter Slovenija (Walter Tools d.o.o.) započelo je 2007. godine gde sam radio kao inženjer primene. U 2009. godini postali smo odgovorni za nekoliko dodatnih zemalja, a 2011. godine sam postao glavni inženjer kompanije.

Časopis Industrija: Sada preuzimate odgovornost za direktora Walter Slovenija. Kako vidite novi korak? Možete li ukratko objasniti svoju viziju budućnosti kompanije?

Matej Ramšak: Pre svega, moram da kažem da sam svestan da smo svi odgovorni za sopstveni razvoj, i nezavisno od toga gde radite ili šta radite, uvek prvo morate da unapredite sebe.

S obzirom na to da dolazim iz tima, i da dobro poznajem svoje kolege i poslovne partnere, mislim da neće biti teško održati već uspostavljene dobre odnose. Uprkos svemu, težiću stvaranju poverljivih odnosa sa svojim timom i poslovnim partnerima.

Moja namera je da stvorim okruženje u kojem će se ljudi osećati bezbedno, osnaženo i inspirisano kako bi bili zadovoljni na poslu i uspeli.

Po mom mišljenju, jasna pravila i dvosmerna komunikacija su od suštinskog značaja za podsticanje angažovanja.

Časopis Industrija: Za koje zemlje ćete biti odgovorni? Gde vidite najveće razvojne potencijale?

Matej Ramšak: Kompanija se nalazi u Mariboru, drugom po veličini gradu u Sloveniji. Pored Slovenije, odgovorni smo i za ostale balkanske zemlje (Hrvatsku, Bosnu, Severnu Makedoniju, Srbiju, Grčku i Bugarsku), kao i za Belorusiju i Ukrajinu. Možda ćemo dodati još jednu i proširiti naše prisustvo na tržištu.

Zbog trenutne geopolitičke situacije najveći ekonomski potencijal vidimo u Sloveniji, Bugarskoj i Srbiji. U svakom slučaju, naši poslovni partneri znaju da ih imamo na umu, bez obzira na zemlju u kojoj se nalaze. Jedan od izazova je da nikada ne prestanete da istražujete mogućnosti.

Kao sto je već naglašeno u prethodnom delu razgovora, Srbija je nase “fokus tržiste” i ovim putem bih želeo da naglasim da naš Channel partner, kompanija GARANT-WIS DOO Smederevska Palanka, je u proteklim godinama tokom naše saradnje, uložila puno napora da ohrabri kupce u implementaciji novih,modernih procesa i tehnologija.

Iskoristio bih ovu priliku da im se zahvalim na dosadašnjem trudu i iskažem snažnu veru u nastavak zajedničkog rada.

Časopis Industrija: Čemu se najviše veselite?

Matej Ramšak: Sa entuzijazmom se radujem izazovima koji su pred nama i pod tim mislim na pronalaženje vremena za posetu svim distributivnim partnerima u našem regionu, razmišljanje van okvira i pronalaženje digitalnih prilika koje bi pozitivno uticale na budući razvoj.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti