Industrija osiguranja u Srbiji u 2021. imaće rast premije od 8,5 do devet odsto

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je danas da je domaće tržište osiguranja uspelo da prilagodi poslovanje uslovima pandemije, te da će godinu verovatno završiti sa rastom premije izmedju 8,5 i devet.

"To znači da ćemo prevazići onu magičnu granicu od milijardu evra ukupne premije na godišnjem nivou", kazao je Jovanović na konferenciji "Srpski dani osiguranja 2021" u Arandjelovcu.

On je objasnio da su osiguravajuća društva u Srbiji već prve godine pandemije uspela da se relativno brzo i efikasno prilagode poslovanju u tim uslovima i da naprave blagi rast, da bi ove godine efikasnije fnkcionisala, sa rastom za prvih šest meseci nešto većim od osam odsto ukupne premije, dok se za devet meseci taj procenat podigao na više od devet odsto.

"Premija od milijardu evra na godišnjem nivou obezbedjuje tehničke rezerve svih osiguravajućih kompanija na preko dve milijarde evra, koje mogu kvalitetno da se ulože u odredjene infrastrukturne i državne projekte", rekao je Jovanović.

Istakao je i da tržište osiguranja u Srbiji ove godine ima najveći rast u delu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje je, kako je precizirao, preuzelo primat u razvoju osiguranja.

"Rast je veći od 20 odsto za prvih dva meseca ove godine", rekao je on.

Jovanović je objasnio da se, s obzirom da je domaće zdravstvo bilo u kovid sistemu, veliki broj gradjana opredelio za kupovinu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, jer je na taj način mogao da koristi usluge privatnih zdravstvenih ustanova.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti